Poprzedni temat «» Następny temat
Skrętka Ethernet z linką nośną
Autor Wiadomość
matrix 



Wiek: 39
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 1582
Skąd: Sochaczew
  Wysłany: 2017-07-11, 16:34   Skrętka Ethernet z linką nośną

Takie jest do Was drodzy użytkownicy zapytanie. Trzeba puścić skrętkę z budynku do budynku. Odległość około 100m, niestety nie ma możliwości puszczenia tego ziemią i trzeba wykorzystać powietrze czyli skrętka z linką nośną. i teraz pytania:
1. Czy to prawda że taka skrętka tworzy "fajną" antenę dla piorunów ?
2. Jeśli tworzy antenę to co się zmieni jeśli uziemiona zostanie linka nośna ?
3. Jaki rodzaj skrętki zastosować na tak stosunkowo dużą odległość ? (kategorii 5 ? wyższej ?)
4. Wtyczki RJ45 metalowe by całość została uziemiona ?
 
 
     
Ertew 
-.^



Wiek: 26
Dołączył: 03 Lip 2005
Posty: 1346
Skąd: Leszno
Wysłany: 2017-07-11, 21:58   

1) Nie znam się, ale intuicja podpowiada mi że tak. Po pierwsze antena magnetyczna (wyładowania między chmurami), po drugie przewód zadziała jak piorunochron!
Na szybko wyszukane:
http://www.dachyplaskie.i...-plaskich-cz-1/
http://solaris18.blogspot...-odgromowa.html (uwaga, tutaj antywirus coś płacze)

1) i 2) Stal ma dużo większą rezystancję od miedzi. Możesz uziemić, ale ja skupił bym się na UZIEMIENIU oplotu, może nawet po jednej żyle z każdej pary.

4) Nie. Metalowe wtyczki łączą oplot z obudową urządzeń i zapewniają EKRANOWANIE. Jeśli coś chcesz zrobić, to UZIEMIĆ - połączyć oplot z uziomem budynków.
 
 
     
joon 



Wiek: 33
Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1863
Skąd: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Wysłany: 2017-07-14, 09:28   

Światłowód samonośny kupisz taniej niż skrętkę samonośną, odpada wile problemów, może to jest rozwiązanie?
 
     
matrix 



Wiek: 39
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 1582
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2017-07-15, 10:20   

joon napisał/a:
Światłowód samonośny kupisz taniej niż skrętkę samonośną, (...)

Coraz częściej nad tym rozmyślam.
 
 
     
kayron 
PLC FATEK, automatyka na życzenie



Wiek: 37
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 1857
Skąd: Poland
Wysłany: 2017-07-16, 13:10   

matrix napisał/a:
joon napisał/a:
Światłowód samonośny kupisz taniej niż skrętkę samonośną, (...)

Coraz częściej nad tym rozmyślam.


Tak tylko trzeba mieć jeszcze narzędzia do okucia światłowodu, a te moga być o wiele droższe niz nawet 1KM skrętki samonośnej. Ogólnie ja problem tego typu rozwiązałem tak że skrętke powiesiłem na lince do suszenia prania i przytwierdziłem opaskami zaciskowymi.
A i jest coś takiego jak skrętka odporna na warunki atmosferyczne. tzw, zewnętrzna, ma czarna izolacje.
 
 
     
matrix 



Wiek: 39
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 1582
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2017-07-18, 17:16   

kayron napisał/a:
jest coś takiego jak skrętka odporna na warunki atmosferyczne. tzw, zewnętrzna, ma czarna izolacje

Nawet przez chwilę nie pomyślałem o innej skrętce. Głównie taka (ona jest żelowana) wchodzi w grę.
 
 
     
kayron 
PLC FATEK, automatyka na życzenie



Wiek: 37
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 1857
Skąd: Poland
Wysłany: 2017-07-18, 17:28   

Odpowiadając na pytanie pierwsze.
Każdy przewód wiszący na dużej odległości tworzy antenę.
Jeżeli się boisz o skutki ewentualnych wyładowań atmosferycznych, to na obu końcach przewodu daj sobie ochronniki. Można kupić gotowe, albo wyszarpać z starego UPSa, jest to po prostu płytka PCB z dwoma złączami RJ45, kilkoma warystorami, transilami, która się uziemia do PE w odpowiednim miejscu.
PS. Puźniej dam zdjęcie takiej PCB wyszarpanej z starego UPSa.Teraz musze mykac.
 
 
     
Pikczu 



Wiek: 38
Dołączył: 18 Lip 2005
Posty: 676
Skąd: Dublin
Wysłany: 2017-08-14, 19:36   

Tak naprawdę długość kabla nie powinna przekraczać 90metórw.
Jedynym sensowym rozwiązaniem jest światłowód.
Wiem ze można kupić gotowe zarobione światłowody co prawda niejestem pewien czy w wersji z izolacją odporna na UV ale to już można obejść stosując peszel odporny na UV.
 
 
     
joon 



Wiek: 33
Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1863
Skąd: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Wysłany: 2017-08-21, 17:30   

kayron napisał/a:
Tak tylko trzeba mieć jeszcze narzędzia do okucia światłowodu, a te moga być o wiele droższe niz nawet 1KM skrętki samonośnej.


Pierwszy link z brzegu:
http://www.dipol.com.pl/k...57a2__L7202.htm

nie dość że na metry to jeszcze zakuwają. Ocenach osprzętu sieciowego nie piszę- nie mam rozeznania jak to wygląda obecnie w detalu.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10