Poprzedni temat «» Następny temat
Tranzystor do paska LED PWM
Autor Wiadomość
adrian_134


Dołączył: 12 Kwi 2012
Posty: 105
Skąd: Chełm
Wysłany: 2017-08-03, 15:05   

Będę używał tego w domowych zastosowaniach więc skoro dioda zabezpieczy mi atmegę w przypadku uszkodzenia tranzystora to lepiej mi chyba będzie kupić tylko nowy tranzystor a nie tranzystor i atmegę, będę testował układ z diodą i bez i sam efekt sprawdzę. Sterował będę paskiem LED a nie pojedynczą żarówką więc nie wiem czy jest sens wygładzać mi napięcie skoro aby uzyskać dany kolor to stosuję mix trzech kolorów.

Jeszcze mam pytanie odnośnie diody, maksymalny prąd jaki może przez nią popłynąć to 150mA a maksymalne napięcie to 100v więc chyba nie mam co się martwić że wystąpi przebicie zasilając układ 12v. Nie lepiej jest zastosować diodę schottkiego ? Może pracować z wyższymi częstotliwościami więc kwestie pojemności są mniej istotne przy tych częstotliwościach ale gorszy jest ten spadek napięcia na diodzie których w pełni nie otworzy mosfeta. Mogę się mylić w tym akapicie, więc proszę o wyrozumiałość.
 
     
tom5555 



Wiek: 39
Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 568
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2017-08-03, 18:19   

Zabezpieczenie procesora można też wykonać przez podłączenie diody Zenera 5V1 między wyjście procesora a masę, nie będzie wtedy potrzebna dioda w szereg z bramką - nie będzie problemu ze spadkiem napięcia.
Kondensator "wygładzający" PWM ma większy sens właśnie przy diodach. Żarówka z racji swojej budowy wykazuje pewną bezwładność świecenia włókna, diody nie maja takiej właściwości.
 
     
Jony130 


Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 3026
Skąd: wrocław
Wysłany: 2017-08-03, 18:29   

tom5555 napisał/a:
Kondensator "wygładzający" PWM ma większy sens właśnie przy diodach. Żarówka z racji swojej budowy wykazuje pewną bezwładność świecenia włókna, diody nie maja takiej właściwości.

W wypadku diod LED to ludzkie oko/mózg "robi" za kondensator uśredniający :grin:
 
     
tom5555 



Wiek: 39
Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 568
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2017-08-03, 18:40   

Jony130 napisał/a:
tom5555 napisał/a:
Kondensator "wygładzający" PWM ma większy sens właśnie przy diodach. Żarówka z racji swojej budowy wykazuje pewną bezwładność świecenia włókna, diody nie maja takiej właściwości.

W wypadku diod LED to ludzkie oko/mózg "robi" za kondensator uśredniający :grin:

Owszem, jeżeli czas wygaszenia diod nie jest zbyt długi, to nie widzimy migania. Zastanawiam się jednak, czy dodanie kondensatora nie zlikwiduje, lub przynajmniej osłabi efekt stroboskopowy. Co prawda, przy stosowaniu oświetlenia w domu nie ma to aż tak dużego znaczenia.
 
     
adrian_134


Dołączył: 12 Kwi 2012
Posty: 105
Skąd: Chełm
Wysłany: 2017-08-05, 14:37   

Cytat:
Zabezpieczenie procesora można też wykonać przez podłączenie diody Zenera 5V1 między wyjście procesora a masę, nie będzie wtedy potrzebna dioda w szereg z bramką - nie będzie problemu ze spadkiem napięcia.


Czyli w razie uszkodzenia tranzystora jak to zadziała że nie uszkodzi atmegi i nie popłynie przez nią prąd.
Tranzystorem steruję poprzez PWM podając 5v lub 0v, pomiędzy drenem a źródłem pojawia się 12v lub 0v. Więc w przypadku uszkodzenia tranzystora na bramce która jest podłączona do atmegi pojawi się 12v, więc cały płynący prąd popłynie przez diodę do masy i pojawi się na niej spadek napięcia 5v czyli tyle ile potrzebuje logika do pracy co nie spowoduje uszkodzenia PINU które w tej sytuacji jest wyjściem a nie wejściem. Tylko co z tym prądem co popłynie przez diodę cześć z niego nie trafi do atmegi ?

Cytat:

W wypadku diod LED to ludzkie oko/mózg "robi" za kondensator uśredniający :grin:

A tak w ogóle to nie jest to szkodliwe ?
 
     
tom5555 



Wiek: 39
Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 568
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2017-08-05, 18:31   

Dioda Zenera ograniczy napięcie na pinie procesora do 5V, pozostałe napięcie (w przypadku zwarcia bramki z +12V) odłoży się na rezystorze włączonym szeregowo pomiędzy bramka a wyjściem procesora. Rezystor ten musi być tak dobrany, aby w przypadku gdy na wyjściu procesora jest stan niski, nie przekroczyć maksymalnego prądu tego pinu. Jeżeli np. Imax=40mA to R=12/0,04=300Ω.
Migotanie diod LED nie jest szkodliwe, jeżeli jest ono nie zauważalne, czyli jego częstotliwość jest o wiele większa od 24Hz (powyżej tej częstotliwości mózg nie rejestruje migania). Lepiej jednak stosować o wiele większe częstotliwości, rzędu kHz, bo pomimo iż nie widzimy migania powyżej 24Hz, czasami może ono jednak męczyć wzrok. Szkodliwe mogą być błyski o częstotliwości kilku Hz, istnieje wtedy ryzyko wystąpienia ataku epilepsji.
 
     
matrix 



Wiek: 39
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 1583
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2017-08-06, 13:57   

tom5555 napisał/a:
Dioda Zenera ograniczy napięcie na pinie procesora do 5V, pozostałe napięcie (w przypadku zwarcia bramki z +12V) odłoży się na rezystorze włączonym szeregowo pomiędzy bramka a wyjściem procesora. Rezystor ten musi być tak dobrany, aby w przypadku gdy na wyjściu procesora jest stan niski, nie przekroczyć maksymalnego prądu tego pinu. Jeżeli np. Imax=40mA to R=12/0,04=300Ω.

Ja bym jednakoż wolał zastosować w szereg diodę, jeśli już nie przyjmujemy tej 1N4148 to jakąś schotky'ego. Dioda zenera wymusza zastosowanie większego rezystora na bramce mosfeta. Nie wiadomo jak to wpłynie na jego działanie. (bynajmniej ja nie wiem)
 
 
     
adrian_134


Dołączył: 12 Kwi 2012
Posty: 105
Skąd: Chełm
Wysłany: 2017-08-10, 16:19   

Zobaczę jedno i drugie rozwiązanie w praktyce... Ale martwi mnie ten spadek napięcia... Tylko pytanie czy Dioda Zenera 0,5W 5,1V będzie dobra ? Martwi mnie te 0,5W... Mam do wyboru kilka rodzajów diód Schottkiego 1N5819 1A / 40V czy jak kupię inny model np. 1N5822 3A / 40V to wpłynie to na czas przełączania ?
 
     
tom5555 



Wiek: 39
Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 568
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2017-08-10, 18:29   

0,5W przy napięciu diody 5,1V daje maksymalny prąd płynący przez diodę 98mA. Zakładając że w przypadku zwarcia na bramce tranzystora pojawi się napięcie 12V, to rezystor włączony szeregowo w obwód bramki powinien mieć rezystancję powyżej 70Ω. Wcześniej wyliczyłem, że ten sam rezystor w podobnej sytuacji zwarcia, ale kiedy wyjście mikrokontrolera jest w stanie niskim, powinien mieć nie mniej jak 300Ω. Przy takiej rezystancji na diodzie wydzieli się tylko 0,12W.
 
     
Jony130 


Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 3026
Skąd: wrocław
Wysłany: 2017-08-10, 18:47   

Ale po co w ogóle takie zabezpieczenia? Co ty tym MOSFET'em będziesz sterować?
 
     
adrian_134


Dołączył: 12 Kwi 2012
Posty: 105
Skąd: Chełm
Wysłany: 2017-08-10, 19:47   

O Arduino się boje bo poza tym mam jeszcze RPI... Nasłuchałem się że MOSFET'y są wrażliwe na elektrostatykę i można je uszkodzić montując do płytki stykowej... Pasek LED będę tym sterował.
 
     
Jony130 


Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 3026
Skąd: wrocław
Wysłany: 2017-08-11, 15:38   

adrian_134 napisał/a:
. Nasłuchałem się że MOSFET'y są wrażliwe na elektrostatykę i można je uszkodzić montując do płytki stykowej

Ale "duże" MOSFET'y są bardzo odporne na to. I chyba dlatego że producenci sami wstawiają obwodu zabezpieczające w bramce. Mnie osobiście nigdy nie udało się zniszczyć MOSFET'a "dotykiem" zresztą JFET'a też nie.

Daj sobie spokój z tymi diodami zastosuj tradycyjny dzielnik napięcia do bramki MESFET'a i już.
  
 
     
adrian_134


Dołączył: 12 Kwi 2012
Posty: 105
Skąd: Chełm
Wysłany: 2017-08-11, 18:12   

Dioda Zenera 0,5W 5,1V będzie dobra ? Martwi mnie te 0,5W...
 
     
Jony130 


Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 3026
Skąd: wrocław
Wysłany: 2017-08-11, 20:27   

Dioda 0.5W "wytrzyma" 0.5W/5.1V = 0.098A = 98mA.

Ale i tak nie rozumiem po co ci ta dioda.
 
     
adrian_134


Dołączył: 12 Kwi 2012
Posty: 105
Skąd: Chełm
Wysłany: 2017-08-12, 00:34   

[quote="Jony130"]
adrian_134 napisał/a:
. Daj sobie spokój z tymi diodami zastosuj tradycyjny dzielnik napięcia do bramki MESFET'a i już.


W sensie na rezystorach ?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11