Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: timo66
2017-06-28, 17:04
Przeróbka spawarki inwertorowej MMA na MIG-MAG
Autor Wiadomość
Ganz
Nowy na forum


Dołączył: 07 Cze 2016
Posty: 16
Skąd: Szczytna
  Wysłany: 2017-05-25, 15:54   Przeróbka spawarki inwertorowej MMA na MIG-MAG

Cześć, chcę przerobić spawarkę inwertorową na elektrody otulone (MMA) z funkcjami ANTI STICK, HOT START, ARC FORCE-bez regulacji na MIG-MAG i FCAW oczywiście, przeróbka ma w sumie polegać na przystawce oraz drobnej modyfikacji spawarki.
Mam już uchwyt, podajnik, układ regulacji posuwu drutu, załączania odpowiednio elektrozaworu gazowego, ale stanąłem nad, jedna drobną rzeczą, sprzeżenie zwrotne w spawarce, jak wiadomo MMA, TIG - pracuje w trybie CC, a MIG-MAG, FCAW w trybie CV, jednak w Migomatach piszą o napięciu jałowym 30V i okolice, mimo, że jest tam stabilizacja napięcia wyjściowego na poziomie np. 15V, jak to ogarnąć?
W MMA/TIG rozumiem, brak przepływu dużego prądu, jak nastawa przewiduje, napięcie leci w góre ile wlezie, częściowo też wynika to z topologi przetwornicy i mamy 60-70V. Dorobię układ stabilizacji napięcia, będzie musiał on współpracować z układem stabilizacji prądu (podczas spawania wiadomo zmieniać zakres max pradu dla mig-mag), ale czy nie będą się one gryzły, czy raczej odłączyć stabilizację prądu na czas pracy MIG-MAG?
Ogolnie stabilizacja pradu zrobiona na LM224, pewnie pare funkcji też, jak wyłacznik termiczny itd, jest jeszcze jakiś jeden nieznany układ w obudowie SOP8 EZ147 od STM, ale nie wiem po co on. :d Cała przetwornica zbudowana jest na tajemniczej niebieskiej kosteczce wygladającej troche jak przekaźnik i posiada tylko 6 wyprowadzen w tym 4 sterujące tranzsytorami, może jedną nogę sprzężeia zwrotnego, ale gdzie reszta, to mnie nie pytać, może pod plastikiem uchowany uklad i cześc wyprowadzeń lutowana w smd, cieżko się dostać od drugiej strony bo trzeba cały PFC wylutować, a wszystko utopione w żywicy było, kazdy punkt lutowniczy przez to toporny. ;/
 
     
Ganz
Nowy na forum


Dołączył: 07 Cze 2016
Posty: 16
Skąd: Szczytna
Wysłany: 2017-05-27, 10:50   

Czy takie, wgryzienie się w stabilizację prądu może być? Schemat rysowałem w dużym uproszczeniu, ale ogólnie chodzi o to, aby zachować zasadę działania, stan niski na nodze FB wyłącza sterownik i zaczyna się stabilizacja, Nie chce łączyć ujemnego wyjścia z masą, bo w celu układu antistick jest tez zrealizowane za pomocą optotranzystora, więc pomyślałem, żeby nie cudować i zrealizować układ regulacji napięcia wyjściowego w podobny sposób, aby utrzymać optoizolację.

spaw1.JPG
Plik ściągnięto 1451 raz(y) 35,27 KB

 
     
Jony130 


Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 3037
Skąd: wrocław
Wysłany: 2017-05-27, 11:05   

Ale daj jakieś diody oddzielające bo wzmacniacz operacyjny nie ma wyjścia typu otwarty kolektor.
 
     
Ganz
Nowy na forum


Dołączył: 07 Cze 2016
Posty: 16
Skąd: Szczytna
Wysłany: 2017-05-27, 11:56   

W sensie? Wiem, że nie ma wyjścia typu otwartego kolektora, ale po co diody? Wzmacniacz operacyjny pokazuje tutaj tylko w uproszczony sposób, jak chcę się wgryźć w ogranicznie prądowe - w wyjście wzmacniacza operacyjnego, chociaż nie wiem czy mogę tak bezpośrednio pozwierać go do masy, ważne żeby się nie uszkodził, nie szkoda mi lm224, bo tani i latwo dostępny, ale nie będe go wymieniał co chwilę.
Na ograniczeniu prądowym cały czas będzie stan wysoki gdy nic nie będę robił czy w trybie MMA czy MIG-MAG, stad napięcie wyjściowe leci w góre na max. W momencie przełączenia trybu pracy na MI-MAG, ma reagować układ stabilizacji napięcia wyjściowego-tl431 i optotranzystor zwierający wyjście op-ampa i wyłączający w ten sposób układ stabilizacji prądu, która daje sygnał, aby zwiększyć napięcie bo prąd nie płynie odpowiedni, oczywiście przy parametrach granicznych nastawy będą oba reagować i na siebie wpływać, ale na wstępię ma być napięcie nastawy i oscylować blisko tej wartości podczas pracy, a prąd będzie sobie pływał, po przekroczeniu wartości nastawy prądu, układ orginalny sam poda stan niski, akurat op-amp zasilony jest między masę, a +12V i wyłączy układ przetwornicy, i tak czy siak obniży się napięcie do momentu, gdy prąd zmaleje lub nie zadziała układ antistick, przez to, że napięcie będzie za niskie tranzystor optoizolatora się zatka, nie będzie wpływał na standardowe działanie stabilizacji prądu.
Potem najwyżej będe się martwił z drutem w materiale, chociaż prędzej stopi drut, bo będę używał cienkiego,a już sprawdzałem, że z włączonym układem antistick szybko przetapia drut oporowo, więc powinno być dobrze, najwyżej jakieś kwiatki wyjdą podczas pracy, ale czego to sie nie robi dla własnych rozkmin.
 
     
Ganz
Nowy na forum


Dołączył: 07 Cze 2016
Posty: 16
Skąd: Szczytna
Wysłany: 2017-06-12, 10:57   

Znalazłem co to jest ten EZ147, było cięzko, ale odczytałem pozostałe duzo mniejsze i slabiej widoczne, jakby troche wytarte numerki, okazuje się ze jest to układ UC3845B, i steruje on tranzystorem mosfet, ktory wlącza i wyłącza zsilanie ukladu ktory steruje tranzsytorami mocy/transformatorkiem sterowniczym? xd Podpowie ktoś w która to noge najlepiej byloby się wpiąć, lub noge bramki tranzsytora?, jeszcze będe rozkminiał, jak pozostałą cześć układu działa.


Wpiełem się w nogę nr1, jest postep, ale widocznie hotstart utrudnia mi prace z stabilizacja napiecia na poczatku, zaraz proba spawania. dam znac jak poszlo.

Edit. Bez stabilizacji napiecia jest wmaire ok, spawa sie wporządku, ale okazało się ze 2-3 warstwy drutu nizej mam skorodowany i przytkalo mi pancerz drutu i przestalo podawac drut. Ogolnie fajnie, ale nie zdarzylem sprawdzić z ciensza blacha.

Edit. Nie ma sensu przerabiać. :D Po prostu się nie da na gotowcu, a generowane napiecie maksymalne przez spawarke to 150V, także trzeba uważac jak sie dotknie po niektorych przerobkach.
 
     
Ganz
Nowy na forum


Dołączył: 07 Cze 2016
Posty: 16
Skąd: Szczytna
Wysłany: 2017-06-28, 13:02   

Temat do zamknięcia.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 15