Poprzedni temat «» Następny temat
Czy warto inwestować w podstawkę AM3+ ?
Autor Wiadomość
matrix 



Wiek: 39
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 1583
Skąd: Sochaczew
  Wysłany: 2017-06-01, 07:58   Czy warto inwestować w podstawkę AM3+ ?

Słuchajcie kochani użytkownicy. Tak się od jakiegoś czasu zastanawiam. W obecnej chwili najsłabszym z podzespołów w moim komputerze jest procesor czyli Athlon X2 250 w podstawce AM3+. I teraz moje pytanie:

Czy warto jeszcze inwestować w tą podstawkę kupując lepszy procesor, powiedzmy sześcio czy ośmio rdzeniowy ?? Czy lepiej już wchodzić w nowsze płyty z podstawką AM4 i bankami pod DDR4??

Postarajcie się proszę wziąć pod uwagę ekonomię. Kupując tylko procesor wydam od około 400 do max 600 zł. Natomiast zmieniając płytę muszę zmienić praktycznie wszystko czyli poniżej 2tys. nie będzie.

Czy w dzisiejszych czasach do zwykłego korzystania z internetu potrzeba nowej płyty, procków wielowątkowych i pamięci DDR4 ??

Czy jeszcze długo będzie można korzystać i czy wystarczą pamięci DDR3 na płycie pod te pamięci ??

Ostatnie pytanie raczej do wróżki bo nikt nie ma magicznej kuli, ale zadałem je by poznać wasze opinie, co o tym sądzicie, co przypuszczacie ??
 
 
     
timo66 
...:::Anty Spam:::...



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 1612
Skąd: 66'15" M.a.R.s.
Wysłany: 2017-06-01, 18:29   

Poważnie? Do internetu chcesz kompa jak do obróbki grafiki? Na twoim miejscu poświęcił bym więcej czasu by zoptymalizował software.

Sam ostatnio rozglądałem się za czymś mocniejszym do grafiki i olałem DDR4- na dzień dzisiejszy to tylko przepłacanie. Cztery banki dobrych DDR3 więcej zdziałają niż leciwe DDR4, pomijając już opłacalność.
 
 
     
matrix 



Wiek: 39
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 1583
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2017-06-01, 19:41   

timo66 napisał/a:
Poważnie? Do internetu chcesz kompa jak do obróbki grafiki? Na twoim miejscu poświęcił bym więcej czasu by zoptymalizował software.

Software u mnie w porządku, gdybym nie miał hasła na profilu to komp uruchamiał by mi się w około 5 sekund. Z pisaniem hasła jest jakieś 10 sekund.

Pytałem czy warto zmieniać cały sprzęt ? Na obecną chwilę mam 8G ramu, grafikę Radeon R7 370 gaming 2G, dysk systemowy SSD Kingston, dobry zasilacz Thermaltake 80+ bronze, i tylko procek kuleje. Stąd moje pytanie czy warto jeszcze się pchać w sprzęt z pamięciami DDR3 czy już przechodzić na DDR4. Niestety przejście na te ostatnie generuje duże koszty z racji zmiany niemalże wszystkiego.
 
 
     
timo66 
...:::Anty Spam:::...



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 1612
Skąd: 66'15" M.a.R.s.
Wysłany: 2017-06-01, 20:38   

Tu nie bardzo chodzi o uruchamianie się kompa, a bardziej o jego funkcjonowanie po uruchomieniu.

Szybka odpowiedź to: nie warto inwestować w nowsze DDR4.
Poszukaj sobie różnic w obu typach pamięci czasy są podobne i bez konkretnego zastosowania ciężko przeważyć tą szalę na opłacalność i decyzję padającą na zmianę hardware.
 
 
     
matrix 



Wiek: 39
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 1583
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2017-06-01, 21:44   

timo66 napisał/a:
Tu nie bardzo chodzi o uruchamianie się kompa, a bardziej o jego funkcjonowanie po uruchomieniu.

Po uruchomieniu również jest bardzo dobrze. Można powiedzieć że jeśli chcę otworzyć jakąś stronę to niemalże kliknąć nie zdążę a już strona się otwiera. Całość działa mi naprawdę bardzo szybko.

timo66 napisał/a:
Szybka odpowiedź to: nie warto inwestować w nowsze DDR4.

I właśnie o taką informację mi chodziło. Bo ostatnio u mnie na bakier z najnowszymi technologiami. Jeszcze poczytam i zobaczę. Na obecną chwilę jestem nastawiony bardziej na kupno wielordzeniowego procka niż wymianę wszystkich komponentów.

Pytając o przejście na nowe pamięci (DDR4) sądziłem że między DDR3 a DDR4 jest spora przepaść. Ale jeśli to tylko kompercja to nie zamierzam niepotrzebnie wydawać hajsu.
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10