Poprzedni temat «» Następny temat
1/12 Minikombajn Pomiarowy - pliki źródłowe
Autor Wiadomość
jackie01
Nowy na forum


Dołączył: 09 Kwi 2016
Posty: 2
Skąd: polska
Wysłany: 2016-04-09, 12:43   

Witam,

Pytanie do twórcy i was wszystkich koledzy. Co może być przyczyną takiego zachowania generatora avt2999

>>>>film link klik<<<< proszę wlączyć wyświetlanie adnotacji

Jak widać amplituda sygnału drga. Czasami po włączeniu generatora jest ona sztywna jak drut jednak po manipulacji częstotliwością sygnału zaczyna drgać jak na filmie. Przy przechodzeniu przez punkt około 170kHz (jak i 260kHz) drgania na przemian albo się uspokajają albo się inicjują. Ponadto przy przechodzeniu przez pewne częstotliwości sygnału zmienia się jego amplituda i kształt. Generalnie sinus powyżej 100kHz jest zdeformowany podobnie jak i prostokąt. Postaram się załączyć oscylogramy. Napięcie zasilania 2,9V. Bardzo proszę o podpowiedź czy u Was jest podobnie czy mam jakiegoś babola.

Pozdrawiam
 
     
jackie01
Nowy na forum


Dołączył: 09 Kwi 2016
Posty: 2
Skąd: polska
Wysłany: 2016-11-07, 19:13   

Cześć,
Czy w Waszych MKP również występuje to zjawisko jak z filmu który zamieściłem? Czy to cecha czy wada mojego egzemplarza?
 
     
sebxx4
Nowy na forum


Dołączył: 14 Kwi 2017
Posty: 8
Skąd: Katowice
Wysłany: 2017-04-14, 12:53   

Istnieje jakaś inna aplikacja na PC?
Bo ta oryginalna nie chce mi nawet portu otworzyć (przedtem kilka razy się udało, ale brak jakichkolwiek przebiegów, teraz już nawet nie otwiera).
 
     
Konstruktor 
Nowy na forum



Dołączył: 30 Sty 2010
Posty: 53
Skąd: Inowrocław i okolice.
Wysłany: 2017-04-16, 11:44   

W moim urządzeniu, również występuje problem komunikacyjny z PC etem. W zasadzie, czasami porty się synchronizują ale i tak nie można sterować urządzeniem z poziomu kompa. Podobno zmiana softu pomaga ale potrzebny będzie chyba programator obsługujący Xmegi.
 
     
sebxx4
Nowy na forum


Dołączył: 14 Kwi 2017
Posty: 8
Skąd: Katowice
Wysłany: 2017-05-09, 18:33   

U mnie problem jest po stronie PC: unable to open i koniec. Mam przejściówke na FT232.

Btw, w AVT2999 wyprowadzenia UART są opisane jako RX i TX. Tylko pytanie: musze skrosować te piny z przrjściówką? (pin opisany jako RX w kicie do pinu TX w przejściówce?)

Jak wykonać test echa przejściówki?
 
     
vidmo
Nowy na forum


Dołączył: 23 Maj 2017
Posty: 1
Skąd: Krakow
Wysłany: 2017-05-23, 21:11   

Witam,
mój kombajn leżał sobie spokojnie parę lat w szufladzie, jednak niestety ostatnio okazało się, że odmówił posłuszeństwa. Okazało się, że to ATxmega (przegrzewała się nawet wylutowana). Wymieniłem ją i zaprogramowałem najnowszą wersją firmware'u i wszystko działa. Jako programatora wykorzystuję płytkę Arduino UNO, w której Atmegę16U2 zmieniłem w AVR ISP MKII :grin: oczywiście wykorzystałem konwerter poziomów.
Ale do rzeczy: Czy jest gdzieś dostępna dokumentacja komunikacji lub ktoś mógłby mi ją udostępnić? Program na PC nie jest zbyt stabilny, często się zacina... Mógłbym napisać nowy, na przykład w Labwiew. Wolałbym uniknąć konieczności posuwania się do "szpiegowania przemysłowego" zwanego ładnie reverse engineering. Ponadto można by wykorzystać MKP jako interfejs pomiarowy...
 
     
sebxx4
Nowy na forum


Dołączył: 14 Kwi 2017
Posty: 8
Skąd: Katowice
Wysłany: 2017-06-11, 13:01   

Napisz do autora na email, da Ci pliki źródłowe.
Mam oryginalną przejściówke na FT232RL, a mimo to program na PC nie otwiera nawet portu. Jakieś pomysły?
 
     
lukaszmb 
Nowy na forum


Dołączył: 10 Lip 2017
Posty: 1
Skąd: Goraj
Wysłany: 2017-07-10, 12:32   

Przede wszystkim chciałbym wszystkich gorąco powitać!
Wprawdzie temat mocno zwolnił, ale przy okazji zakupu tego sympatycznego urządzenia pojawił się od razu problem, wszystko działa prawidłowo, oprócz kalibracji... Otóż załóżmy, że generuję przebieg prostokątny o amplitudzie 1V, załóżmy, że pojawia mi się wartość średnia 54mV, natomiast na komputerze mam już 180mV. Skąd się bierze ta rozbieżność? Ponadto zaobserwowałem, że kalibracja nie wnosi nic, jeśli chodzi o program na PC. Szkoda, że autor już sobie odpuścił, zapewne z braku czasu, bo urządzenie nadaje się świetnie do wielu zastosowań

EDIT: Co do portu COM, to trzeba ustawić prędkość w menedżerze urządzeń na taką samą jak w programie i urządzeniu, nawet kilka razy włączyć/wyłączyć program, aż mu się uda zapisać ustawienia w pliku konfiguracyjnym, za każdym razem próbując się połączyć, a z pewnością się uda.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10