Poprzedni temat «» Następny temat
Symulator działania układów elektronicznych
Autor Wiadomość
e-lektryk 



Dołączył: 04 Sie 2010
Posty: 942
Skąd: Z Polski
Wysłany: 2017-03-14, 17:40   Symulator działania układów elektronicznych

Szukam jakiegoś przystępnego i darmowego symulatora, bo znalazłem kilka ale nie mogę sobie z nimi dać rady.
 
     
Jony130 


Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 2996
Skąd: wrocław
Wysłany: 2017-03-14, 18:06   

Nie ma takiego. A konkretnie to z czym masz problem?
 
     
e-lektryk 



Dołączył: 04 Sie 2010
Posty: 942
Skąd: Z Polski
Wysłany: 2017-03-14, 18:12   

Jak będzie działał ten układ gdybym zamienił w nim fazę z neutralnym?

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/2b/35/cd/2b35cdb07ff486d5c04473eceb0057d9.jpg
 
     
Jony130 


Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 2996
Skąd: wrocław
Wysłany: 2017-03-14, 18:45   

Ale jak układ rozróżni który to przewód fazowy a który neutralny ?
 
     
e-lektryk 



Dołączył: 04 Sie 2010
Posty: 942
Skąd: Z Polski
Wysłany: 2017-03-14, 21:22   

Czyli nie ma to żadnego znaczenia?
 
     
kayron 
PLC FATEK, automatyka na życzenie



Wiek: 37
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 1853
Skąd: Poland
Wysłany: 2017-03-15, 11:34   

Generalnie opieranie się na samych symulatorach, to nie jest dobry pomysł. Ponieważ nie są one w stanie uwzględnić stanów przejściowych i wielu innych rzeczy, czyli robią tak naprawdę symulację dla idealnych warunków pracy układu.
 
 
     
tom5555 



Wiek: 38
Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 554
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2017-03-15, 18:58   

Są symulatory, które bez problemu symulują stany przejściowe czy nawet realne niedoskonałości elementów, np. Multisim, ale raczej nie są one darmowe. Trzeba posiadać sporą wiedzę, żeby odpowiednio ustawić warunki symulacji w takim programie. Proste darmowe symulatory nadają się do rozwiązywania zadań z elektroniki i elektrotechniki.
 
     
e-lektryk 



Dołączył: 04 Sie 2010
Posty: 942
Skąd: Z Polski
Wysłany: 2017-03-16, 23:56   

No i właśnie o taki mi chodzi. Prosty i darmowy symulator, który pokaże mi prąd i napięcie.
 
     
Jony130 


Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 2996
Skąd: wrocław
Wysłany: 2017-03-17, 16:33   

Wypróbuj w takim razie
EveryCircuit albo darmową wersie Yenka
http://www.yenka.com/en/Free_Yenka_home_licences/
Albo coś bardziej hardcorowego darmowy LTspice.
 
     
joon 



Wiek: 32
Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1859
Skąd: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Wysłany: 2017-03-19, 11:43   

yenka jest ciężka w obsłudze, przynajmniej dla mnie była jak próbowałem coś w niej zrobić.
 
     
Ertew 
-.^



Wiek: 26
Dołączył: 03 Lip 2005
Posty: 1341
Skąd: Leszno
Wysłany: 2017-04-17, 18:05   

Ze swojej strony polecam symulator online: http://lushprojects.com/circuitjs/
oraz jego pierwowzór napisany w javie (dostępna też wersja offline).

Przy jego użyciu należy wziąć poprawkę że jest to symulator idealny, nawet bardziej idealny niż popularny LTspice. Wzmacniacz operacyjny ma tutaj nieskończoną wydajność prądową, a dioda zenera ma zerową rezystancję wewnętrzną. W połączeniu (bez rezystora ograniczającego) na zenerce 5V wystąpi napięcie 15V przy prądzie rzędu kA ;)
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 11