Poprzedni temat «» Następny temat
Usunięcie zabezpieczeń UVP i OVP
Autor Wiadomość
DarkSoul2016
Nowy na forum


Dołączył: 06 Wrz 2016
Posty: 45
Skąd: Polska
Wysłany: 2017-02-28, 08:06   Usunięcie zabezpieczeń UVP i OVP

Witam, co muszę zrobić aby zasilacz ATX wystartował bez scalaka HY510? Przywróciłem działanie PS_on przez wlutoanie zwory w miejsce po pinach 4 i 7 i cisza - zasilacz nawet na ułamek sekundy się nie włącza. Schemat zasilacza i nota scalaka w załączniku.

Pulpit.zip
Pobierz Plik ściągnięto 73 raz(y) 1,43 MB

 
     
Jony130 


Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 3037
Skąd: wrocław
Wysłany: 2017-02-28, 17:32   

To masz zasilacz z tym układem i chcesz wystartować zasilacz poza komputerem ?
 
     
DarkSoul2016
Nowy na forum


Dołączył: 06 Wrz 2016
Posty: 45
Skąd: Polska
Wysłany: 2017-03-01, 14:18   

Ta. chcę sobie zrobić go jako dodatkowy z regulacją I oraz U, no ale niestety ten cholerny supervisor przeszkadza w tym... :/ Aktualnie sytuacja jest taka, że wylutowałem scalaka i z uwagi na fakt, że w datasheet widziałem iż vcc jest podawane na pd_on i połączony jest z diodą w transoptorze to wstawiłem zworę w punkty lutownicze vcc i pd_on i nic - nie startuje. Jednak sądzę, że winowajcą jest tutaj pin 4 TL494 DTC ctrl, ponieważ ścieżka VCC jest podłączona pprzez rezystor z polem lutowniczym po pinie FPL_N supervisora, więc raczej problemem jest tutaj fakt, że dając zworę podaję stan wysoki na DTCi sterownik blokuje klucze. Z resztą też na anglojęzycznej stronie gdzie gościu opisuje przeróbkę atx-a pisał przeczytałem że jak jest supervisor to trzeba odłączyć VCC i podać masę na pin FPL_N.
 
     
Ertew 
-.^



Wiek: 26
Dołączył: 03 Lip 2005
Posty: 1347
Skąd: Leszno
Wysłany: 2017-03-01, 17:10   

Ten układ ma dwa wyjścia typu otwarty dren. Myślę że powinieneś zmostkować oba wyjścia lub jedno z nich na stałe połączyć z masą.
 
 
     
DarkSoul2016
Nowy na forum


Dołączył: 06 Wrz 2016
Posty: 45
Skąd: Polska
Wysłany: 2017-03-01, 19:14   

Tak zrobię i zobaczę czy działa.
 
     
Jony130 


Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 3037
Skąd: wrocław
Wysłany: 2017-03-01, 20:00   

Jak dla mnie to wystarczy wywalić diodę D17, Bo podanie 5V na nóżkę 4 układu TL494, blokuje prace kontrolera. No i pamiętaj o dołączeniu jakiegoś obciążenia na szynie 5V lub 12V.
 
     
DarkSoul2016
Nowy na forum


Dołączył: 06 Wrz 2016
Posty: 45
Skąd: Polska
Wysłany: 2017-03-01, 20:24   

No właśnie, wiem o tym... Nie mając świadomości jak działa TL494 w ogóle bym nie brał się z ten zasilacz... Z resztą to nie jest mój pierwszy zasilacz. Przerabiałem już jeden i działa bez zarzutu tylko że tam był LM339 zamiast supervisora.
 
     
DarkSoul2016
Nowy na forum


Dołączył: 06 Wrz 2016
Posty: 45
Skąd: Polska
Wysłany: 2017-03-01, 22:18   

Stało się dokładnie to co przypuszczaliśmy... Sterownik Dostawał na DTC stan wysoki przez to, że podlączyłem VCC z wyj. supervisora który kontrolerowało DTC. Zmodyfikowałem trochę mój "bypass" tj. wywaliłem zworę z vcc, wywaliłem diodę 1N4148 podłączoną minusem do supervisora, zmostkowałem wyjście fpl_n z masą tj. pin 2 z 3 i gra gitara - zasilacz ruszył sam od razu po wpięciu zasilania, czyli tak jak chciałem... Jak widać bypass prosty jak budowa cepa, a w necie spotkałem się z opiniami, że zasilacze z OVP i UVP są bardzo ciężkie w przerobieniu, a okazuje się że to zależy czy są zrealizowane na kompatorach w sterowniku PWM, czy też osobnym scalaku.
 
     
DarkSoul2016
Nowy na forum


Dołączył: 06 Wrz 2016
Posty: 45
Skąd: Polska
Wysłany: 2017-03-07, 18:59   

Tak mnie zastanawia jeszcze jedna rzecz, a nie chcę zakładać nowego tematu. Mianowicie dopatrzyłem się, że ten zasilacz ma pojemności kondensatorów po stronie WN poniżej deklarowanej przez producenta kondensaotorów normy. Nie mam kondensatorów 330u, ale mam sprawne 470. Miogę je wstawić bez narażania zasilacza na uszkodzenie, czy muszą być takie same? Wiem że niby zwiększenie o jedną wartość w górę dobrze zrobi filtracji, ale tak się zastanawiam czy nie rozpierdzieli przetwornicy, bo przecież jak zwiększę C to napięcie pójdzie do góry...
 
     
DarkSoul2016
Nowy na forum


Dołączył: 06 Wrz 2016
Posty: 45
Skąd: Polska
Wysłany: 2017-03-07, 20:44   

Głupie pytanie, już już sobie uświadomiłem że będzie ok. Zasilacz oczywiście działa... Dobrze że to zauważyłem, bo zdziwałbym się jakby mi wyparowały tranzystory i uszkodziło komputer. Zdecydowąłem jednak wróci do pierwotnej koncepcji tj. odkręcić to co zmieniłem, wymienić elektrolity na porządne i zaadaptować ten PSU do mało wymagającego komputera a przerobić przerobię sobie PSU firmy LC, bo mam takiego na EI35 trafku i zaskoczyłem że będzie dużo lepszym kandydatem tylko trzeba przerobić go pod TL494... Dlatego właśnie go odpuściłem bo zobaczyłem że ten Magabajt jest już na gotowo to zmieniłem zdanie, ale po przyjrzeniu mu się na spokojnie doszedłem, że to jest hardkor przerobić bez schematu. Dlatego lepiej jednak się wysilić i przerobić ten LC bo mam co prawda do innej rewizji schemat, ale elementy i oznaczenia się zgadzają, więc tutaj problemu na mam bo patrzę i widzę od ręki co gdzie wywalić/zmienić...
 
     
Jony130 


Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 3037
Skąd: wrocław
Wysłany: 2017-03-07, 20:58   

No to podziel się schematem tego zasilacza LC.
 
     
DarkSoul2016
Nowy na forum


Dołączył: 06 Wrz 2016
Posty: 45
Skąd: Polska
Wysłany: 2017-03-08, 07:28   

Schemat można bardzo łatwo wygooglować wpisując model z naklejki, oznaczenie chassis zasilacza i magiczną frazę "schematic". Na naklejce mam tak:
Logo D wpisane wewnątrz rąbu, napis switching power supply model: LC-300ATX. Do tego w dolnym prawym rogu można powiedzieć jest wąska naklejka 07/2002 produced.
"Wydajność" prądowa linii:
3,v3:14A
5: 25A
12:10A
VSB:1A
-5: 0,5A
-12 0,5A
Chassis yb200ATX v. 2.5, aczkolwiek z tego co patrzyłem pasuje podlinkowany schemat od 2.8.
Schemat jest pod tym adresem: http://radio-uchebnik.ru/..._y-b200-atx.gif . Nie spr. dokładnie, tylko wrywkowo parę elementów i nie pokrywa się tylko sterownik. Na schemacie jest 2003, ja mam DR-C2002.
Może i nie jest dużo lepszy konstrukcyjnie, ale ma chociaż kondensatory Y założone na pierwotnej i mam do niego schemat, więc pod tymi dwoma względami jest lepszy. Minusem na pewno jest to, że tu chinole polecieli po bandzie do 12V przyoszczędzili i zamiast Schottky'ego duodiodę TO220 wsadzili dwie diody złączone ze sobą minusami przymocowaną do radiatora. Porażka... To mnie zdumiewa w tych chińczykach, że kurde na naklejce jak byk jest np. 25A na 12V, a jak się zajrzy do środka niespodzianka - dioda jest na 10A, więc ja nie wiem jak chińczyki mogą uważać że dioda 10A wytrzyma obciążenie 25A... Oczywiście teraz kpię sobie bo mam świadomość że to jest świadome nabijanie w butelkę klienta i cięcie kosztów tak samo jak zwory zamiast filtra LC żeby jak najwięcej zarobić. Ponadto dopatrzyłem się, że ten Megabajt nie złym zasilaczem, to znaczy zły by nie był jakby się go skompletowało, bo widzę, że ma normalnie punkty lutownicze pod wszystkie składowe el. filtra i nawet miejsce pod dwupinowe gniazdo, więc zakładam, że pod pasywne PFC... Myślę, że jakby tylko jakiś elektronik z głową na karku siadł nad nim, rozrysował jego schemat i trochę nad nim poczaszkował to dałoby radę przerobić go na całkiem znośny pod względem wykonania egzemplarz...
 
     
DarkSoul2016
Nowy na forum


Dołączył: 06 Wrz 2016
Posty: 45
Skąd: Polska
Wysłany: 2017-03-09, 19:34   

No, no, no, muszę powiedzieć że jestem pod wrażeniem... Wymieniłem temu wynalazkowi diodę w gałęzi 12V na 16A, wymieniłem kondensatory w stopniu końcowym i jestem w szoku... Obciążyłem to cudo chińsskiej myśli technologicznej halogenami H1 i zwykłymi do mieszkalnego oświetlenia na 12V w konfiguracji:
2xH1 w szereg na 12V, bo skurkowane okazały się kaloryferem niczym słynny Pentium 4 Prescoot z 2003 r. i grzały się do ponad 115 stopn(mierzone pirometrem) przez co aż bańka zaczęła dymić,. Do tego podłączyłem jeden halogen zwykły 20W. 5v obciążyłem
2xH1 równolegle + 20W z oświetlenia mieszkaniowego i 3v3V halogen z mieszkaniowego. Załączyłem licząc się z faktem, że najprawdopodobniej klucze wylecą spektakularnie w kosmos do krainyny martwych półprzewodników, ale nie.. O dziwo załączył się mając wyrąbane na zimne włókno żarówek podając napięcia wzorcowe tj. 3,3, 12,03, 5,04V... :O Przy okazji eksperyment ten podziałał na moją kreatywność i wymyśliłem przy okazji fajny pomysł na tester takowych zasilaczy ATX z doborem obciążenia i detekcją przekroczenia od góry/dołu progu napięc. Ujarzmiłem już komparatory, tak więc myślę, że nie będzie problemem na okienkowym komparatorku takową detekcję skonstruować. Muszę jeszcze przemyśleć sobie ten tester od strony projektu obciążenia, ale to już później jak dorobię sterownik temu zasilaczowi LC i okiełznam go. Swoją drogą też dowiedziałem się ciekawej rzeczy, mianowicie okazało się, że ten scalak 2002 to podobno to jest w zasadzie układ TL494 z jednym wzmacniaczem plus kontroler U wyj.
 
     
Jony130 


Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 3037
Skąd: wrocław
Wysłany: 2017-03-10, 10:45   

Ciekawe eksperymenty, i myślałem, że masz jakiś nowszy zasilacz (inna topologia niż klasyczna wywodząca się jeszcze z zasilaczy AT).
A jeśli chodzi o zabijanie półprzewodnikowy, to pamiętaj, że to głownie temperatura "zabija" półprzewodniki. Z tego wynika że zasilacz potrafi "przeżyć" chwilowe przeciążenia.
 
     
DarkSoul2016
Nowy na forum


Dołączył: 06 Wrz 2016
Posty: 45
Skąd: Polska
Wysłany: 2017-03-11, 08:17   

Wiem, dlatego potrzymałem 10 minut pod obciążeniem i kontrolowałem temp... Jeżeli chodzi o topologię taki się trafił to na taki padło. Nie mam zamiaru kręcić nosem, bo i sensu nie widzę kasę wydawać na innego w momencie jak już mam nadający się i jeszcze ryzykować, że trafię chassis do którego nie ma schematu. Dobrze chyba wiesz że dokładnie kropka w kropkę wygląd naklejki nie daje 100% gwarancji, że w środku jest takie samo chassis a przecież nie będę pisał do każdego sprzedawcy żeby mi rozkręcił i sprawdził oznaczenia... Poza tym ani też nawet nie mam rozeznania jakie zasilacze byłyby lepszymi kandydatami dlatego m.in. też z tego powodu nie szukałem nic lepszego. Podłączyłem jeszcze dziada do kompa i okazało się że jest mała lipa, bo 12V pracuje na granicy normy ATX. Chyba nic z tego nie będzie, bo mam wrażenie, że ten docelowy komputer przeciąża linię 5V i przez to 12V skacze do góry. :(
Edit:
Jest ok, problem wynika z słabego obciążenia. Myślę, że jak skoryguję pracę PWM przez modyfikację dzielnika to będzie już działał poprawnie. Myślę, że już sytuację poprawi samo wstawienie rezystorów 2%, bo oczywiście chinole olali temat i dali 5%.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13