Poprzedni temat «» Następny temat
Sygnał audio w przewodzie EURO (SCART)
Autor Wiadomość
FireIsland 
Nowy na forum


Dołączył: 07 Lis 2013
Posty: 31
Skąd: Grybów
Wysłany: 2016-12-27, 14:34   Sygnał audio w przewodzie EURO (SCART)

Dzień dobry,

Chciałbym się dowiedzieć, czy jest możliwość "wygrzebania" sygnału audio z przewodu SCART i podłączenia go pod jakiś wzmacniacz TDA ? Chcę podłączyć inne głośniki do telewizora.
Piny 1,3 i 4 w złączu SCART to odpowiednio kanał prawy, lewy i masa. Jestem ciekaw, czy skierowanie tego sygnału do wzmacniacza TDA i potem do głośników zda egzamin.

Pozdrawiam,
Piotrek
 
     
tom5555 



Wiek: 38
Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 536
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2016-12-27, 18:04   

Jeżeli SCART jest wyjściem, to tak. Jednak nie będzie możliwości regulacji głośności przez telewizor.
 
     
Ertew 
-.^



Wiek: 25
Dołączył: 03 Lip 2005
Posty: 1328
Skąd: Leszno
Wysłany: 2016-12-28, 00:29   

Złącze EURO/SCART jest jednokierunkowe jeśli chodzi o sygnał wysokiej jakości (RGB, S-video) i kilka innych szczegółów.
Sygnał composite video oraz audio stereo są (zgodnie ze standardem) zawsze dwukierunkowe. Teoretycznie TV musi mieć podłączone tylko piny wejściowe. W praktyce w większości modeli TV masz conajmniej dwa złącza SCART. W tym jedno do podłączenia magnetowidu (wejście i wyjście audio+composite) i jedno do podłączenia DVD (pełne wejście, brak wyjścia).

Oczywiście jak wspomniał tom5555, wyjście audio ma stały poziom sygnału więc musisz dodać coś do regulacji głośności, najlepiej ze zdalną regulacją.
 
 
     
FireIsland 
Nowy na forum


Dołączył: 07 Lis 2013
Posty: 31
Skąd: Grybów
Wysłany: 2016-12-28, 09:22   

Dziękuję za odpowiedzi.
Mam na myśli kabel Euro idący od dekodera telewizji naziemnej do starszego telewizora Axion.
Zgadza się, regulacji głośności przez TV nie będzie, ale regualcja głośności przez dekoder powinna chyba działać, czy nie?
Jeśli nie, to faktycznie trzeba bedzie rozwiązać ten problem zdalnie. W każdym razie skoro sygnał ten mozna podać na TDA to będę próbował.
Dziękuję.
 
     
tom5555 



Wiek: 38
Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 536
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2016-12-28, 13:32   

Jeżeli sygnał bierzesz z dekodera, a dekoder posiada funkcję regulacji głośności, to regulacja głośności obsługiwana będzie przez pilota od dekodera. Większość dekoderów posiada dodatkowe wyjście dla audio na złączu Jack 3,5mm lub Cinch, nie trzeba wtedy wyciągać sygnałów z wyjścia EURO. Ze złącza EURO warto wykorzystać sygnał sterujący (pin 8 ) do włączania dodatkowego wzmacniacza.
http://www.videoaudio.pl/...czen-t4707.html
 
     
FireIsland 
Nowy na forum


Dołączył: 07 Lis 2013
Posty: 31
Skąd: Grybów
Wysłany: 2016-12-28, 17:08   

tom5555 napisał/a:
Ze złącza EURO warto wykorzystać sygnał sterujący (pin 8 ) do włączania dodatkowego wzmacniacza.


Słuszna wskazówka, jednak nie wiem czy dobrze rozumiem. Na pinie 8 pojawia się na przemian napięcie 0-2V, 5-7V, 9.5-12V odpowiednio z wciskaniem klawisza na pilocie odpowiadającego za proporcje ekranu. Sugerujesz, żeby wykorzystać np. napięcie 12V do wysterowania tranzystora czy przekaźnika uruchamiającego wzmacniacz ? Dobry pomysł.
 
     
tom5555 



Wiek: 38
Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 536
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2016-12-28, 18:52   

FireIsland napisał/a:
Sugerujesz, żeby wykorzystać np. napięcie 12V do wysterowania tranzystora czy przekaźnika uruchamiającego wzmacniacz ? Dobry pomysł.


Przekaźnika przez tranzystor, jest to napięcie sterujące, nie wiem czy jest określona wydajność prądowa tego wyjścia ale podejrzewam że będzie zbyt mała żeby bezpośrednio wysterować przekaźnik. Najlepiej, gdyby napięcie już powyżej 2V włączało wzmacniacz. Najpierw jednak sprawdź, czy twój dekoder podaje napięcie na pinie nr.8 po załączeniu.
 
     
r-mik
Nowy na forum


Dołączył: 10 Wrz 2011
Posty: 39
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-12-28, 19:07   

FireIsland napisał/a:
(...)Na pinie 8 pojawia się na przemian napięcie 0-2V, 5-7V, 9.5-12V odpowiednio z wciskaniem klawisza na pilocie odpowiadającego za proporcje ekranu.

Skąd masz takie informacje?
 
     
FireIsland 
Nowy na forum


Dołączył: 07 Lis 2013
Posty: 31
Skąd: Grybów
Wysłany: 2016-12-29, 10:09   

tom5555 - Słusznie. Sprawdziłem to napięcie na pinie 8 i po włączeniu dekodera pojawia się tam napięcie 8V, więc można je będzie wykorzystać do wysterowania tranzystora.

r-mik - Z linku kilka postów wyżej, http://www.videoaudio.pl/...zen-t4707.html. W opisie złącza SCART.
Mała poprawka do mojej poprzedniej wypowiedzi: Sygnał 0-2V pojawia się w przypadku braku sygnału, a nie w zależności od wciskania przycisku na pilocie odpowiedzialnego za proporcje.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10