Poprzedni temat «» Następny temat
Projekt PCB
Autor Wiadomość
DarkSoul2016
Nowy na forum


Dołączył: 06 Wrz 2016
Posty: 45
Skąd: Polska
Wysłany: 2016-09-06, 10:40   Projekt PCB

Witam, byłbym wdzięczny, jeżeli ktoś rzuciłby okiem na moje PCB i podpowiedział co mogę ew. poprawić i ogólnie czy grubość ścieżek nada się pod termotransfer. W załączniku przesyłam schemat i projekt PCB wykonany w Eagle-u. Może i jest trochę przekombinowana ta płtka, ale proszę o wyrozumiałość. To jest druga płytka i za grosz nie mam zmysłu do projektowania czegokolwiek, dlatego zrobiłem jak potrafiłem i mam nadzieję, że jest wszystko poprawnie połączone. Próbowałem manewrować na różne sposoby tym TL494 i jak jak go nie ustawiłem to okazywało się, że połączenia się krzyżują i PCB byłoby nafaszerowane zworkami niczym ser dziurami. Pierwszą jak wykonałem to efekt był taki, że pomimo wykonania słabszego roztworu B327, niż podała instrukcja i tak podżarło mi ścieżki, a jedną nawet zeżarło i musiałem zrobić mostek... :( Aha, zapomniałem jeszcze nadmienić, że niektóre połączenia kończą się na pinheadzie, albo przelotce, ponieważ ta płytka ma być regulatorem napięcia i ograniczeniem prądu do zasilacza ATX, który jest na innym scalaku i dlatego połączenia zostaną wykonane w pająku przy użyciu przewodów, oraz zapomniałem również dodać, że w punktach gdzie jest czerwona linia są zrobione miejsca na zworki. Tutaj jest schemat na którym się wzorowałem: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3228761.html

sterownik zasilacza.rar
Pobierz Plik ściągnięto 73 raz(y) 60,43 KB

 
     
tom5555 



Wiek: 39
Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 576
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2016-09-06, 18:34   

Błędów pewnie jest więcej, mi od razu w oczy rzucił się brak Vcc i GND przy IC2. Można przemyśleć ułożenie paru ścieżek i zmniejszyć ilość zworek na płytce.
Co do trawienia, to bez podtrawień można uzyskać o wiele cieńsze ścieżki. ja niekiedy przeprowadzam ścieżki między padami układu scalonego, ale bez problemu można prowadzić ścieżki 0,6 mm. Problem z podtrawianiem wynika ze zbyt cienkiej warstwy tonera odbitej na płytce. Może to być wina ustawień drukarki, zastosowanego papieru, za niskiej lub nie równomiernej temperatury przy transferze, nierównomiernego docisku papieru do laminatu lub zabrudzeń na laminacie.
 
     
timo66 
...:::Anty Spam:::...



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 1612
Skąd: 66'15" M.a.R.s.
Wysłany: 2016-09-06, 20:38   

Zobacz do załącznika na możliwe ułożenie ścieżek. Nie przyglądałem się zbytnio poprawności zasilacza, ale działać to nie będzie. Kilka zwarć w schemacie, nie podłączone niektóre piny no i nie wiem jak łączyłeś elementy na schemacie, ale parametr rozdzielczości był jakąś kosmiczną liczba z nierównym liczbami po przecinku. Widoczne połączenia w cale nie muszą być połączone w pliku brd. Tak po za tym do połączeń powinno używać się net.[/b]

sterownik zasilacza.zip
zasilacz
Pobierz Plik ściągnięto 72 raz(y) 124,59 KB

 
 
     
DarkSoul2016
Nowy na forum


Dołączył: 06 Wrz 2016
Posty: 45
Skąd: Polska
Wysłany: 2016-09-06, 22:09   

Wszędzie jest narzędzie net zastosowane. Zwarcia? To jest raczej nie możliwe - przeglądałem ten schemat 10 razy i nic nie znalazłem, no ale cóż - widocznie autor schematu na którym się wzorcowałem się rąbnął, bo jak wspominałem to nie jest układ mojego autorstwa, tylko przerysowany z elektrody. Połączenia zrobię po wykonaniu płytki - po to dałem te pinheady i przelotki, żeby właśnie doluitować przewody i brakujące połączenia uzupelnić.
 
     
DarkSoul2016
Nowy na forum


Dołączył: 06 Wrz 2016
Posty: 45
Skąd: Polska
Wysłany: 2016-09-06, 22:45   

Gdzie np. widzisz te zwarcia? Porównałem jeszcze raz z oryginałem i wszystko się zgadza...
 
     
tom5555 



Wiek: 39
Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 576
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2016-09-06, 22:53   

Zwarcia nie są z winy projektanta. Są, ponieważ źle zaprojektowałeś płytkę, np. "Vcc" jest zwarte z "Wyj_klucz_C2" bo na pcb ścieżki te nachodzą na siebie. Także przerysowując schemat popełniłeś błędy, np. zwarłeś C1 nadając nazwę "noga3_IC1" dwóm różnym połączeniom. Na rysunku tego nie widać, ale dla programu jest to połączone. Poza tym chyba eksperymentowałeś z dziwnymi ustawieniami siatki, bo zasilanie IC2 nie daje się podłączyć. Trzeba je usunąć i wstawić od nowa, wtedy dopiero NET tworzy połączenie.
Z uwagi na mnogość błędów cały projekt wyrzucił bym do kosza i zaczął bym od początku, od prawidłowego narysowania schematu. W miejscach potencjometrów i wszystkich wejść i wyjść dałbym "Pinhead" albo pady z biblioteki "wirepad". R12 nie montował bym na płytce, tylko na przewodzie do zacisku wyjścia "-" zasilacza.
 
     
DarkSoul2016
Nowy na forum


Dołączył: 06 Wrz 2016
Posty: 45
Skąd: Polska
Wysłany: 2016-09-07, 09:28   

Aha... Faktycznie teraz patrzę na tą płytkę i za głowę się złapałem co ja narobiłem. Nie mniej jednak VCC może być połączony z nogami C1 I C2 sterownika przez rezystory, bo jedno i drugie będzie zasilane tym samym napięciem...
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12