Poprzedni temat «» Następny temat
CFD-V77S - Wmontowanie line in do boomboxa
Autor Wiadomość
luzik1980 
Nowy na forum


Wiek: 32
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 95
Skąd: ok Jasła
Wysłany: 2012-08-02, 17:37   CFD-V77S - Wmontowanie line in do boomboxa

Chciałem się zapytać czy możliwe jest wmontowanie line in do Sony CFD-V77S , mam obecnie pewien pomysł aby podpiąć się kabekami z gniazdem mini jack do przedwzmacniacza magnetofonu, lecz czy wtedy będę musiał dawać play na magnetofonie aby usłyszeć dźwięk ?

CFD-V77S.JPG
Plik ściągnięto 203 raz(y) 91,75 KB

2.jpg
Plik ściągnięto 179 raz(y) 96,88 KB

 
 
     
Ertew 
-.^



Wiek: 26
Dołączył: 03 Lip 2005
Posty: 1347
Skąd: Leszno
Wysłany: 2012-08-02, 18:29   

Przedwzmacniacz trzeba usunąć z toru sygnałowego, najlepiej odłączyć jego wyjście od przełącznika cd/radni/magnetofon i w jego miejsce podłączyć 'line-in'.

Nie zgłębiałem budowy tego radia, ale w większości takich urządzeń masz dwa wyłączniki:
- przełącznik funkcyjny
- dodatkowy wyłącznik w mechaniźmie magnetofonu

Musisz coś zrobić z którymś z powyższych wyłączników, może dodasz dodatkowy albo wymyślisz coś innego.

W każdym przypadku, po odcięciu przedwzmacniacza magnetofonu od wzmacniacza, wypadało by odłączyć silnik, żeby ktoś nie pomyślał że ma sprawny magnetofon, a tutaj brak dźwięku.

P.S. ten krążek pod radiem to pewnie talerz dysku twardego. Ile GB (MB) ma ten krążek?
 
 
     
KrzysiekK 



Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 1124
Skąd: Lubcza
Wysłany: 2012-08-02, 19:51   

Sygnał podaj na przełącznik źródła sygnału, dokładniej pod wejście CD. Natomiast jako gniazdo tego dodatkowego sygnału zastosuj gniazdo mały Jack w wersji stereofonicznej z przełączanymi stykami. Wówczas to gniazdo możesz tak podłączyć do przełącznika sygnału odtwarzacza, że włożenie wtyku do dodatkowego gniazda sygnału odłączy sygnał z odtwarzacza CD i sygnał ten będzie pobierany z tego dodatkowego gniazda. Wyjęcie wtyku z gniazda ponownie przełączy odtwarzacz CD do przełącznika źródeł sygnału odtwarzacza.
 
     
luzik1980 
Nowy na forum


Wiek: 32
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 95
Skąd: ok Jasła
Wysłany: 2012-08-02, 20:00   

Czyli rozumiem że chcesz abym do przedwzmacniacza magnetofonu podpiął line in usuwając przełącznik funkcyjny ? Chyba coś nie zrozumiałem :cry: tutaj jest cała instrukcja serwisowa link http://elektrotanya.com/s...f/download.html
(pod obrazkiem jest
This file is downloadable free of charge from the site: Get Manual
(You are not logged in, only 2 downloads per day possible for you.)

jak klikniesz w Get Manual to ściągniesz

Masz dobre oko to talerz z dysku 80 GB, niestety była na nim moja praca magisterka 90% którą to straciłem z dyskiem (po prostu poleciały dymy) na 3 tygodnie przed ostatnim terminem oddani pracy (takiego odlotu dostałem że w tydzień napisałem całą odnowa i wyróżnienie dostałem :mrgreen: )
 
 
     
KrzysiekK 



Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 1124
Skąd: Lubcza
Wysłany: 2012-08-02, 20:27   

Nic nie trzeba usuwać. Gniazdo wpinasz w szereg z sygnałem lewego i prawego kanału. Gniazdo zawiera już podwójny przełącznik, który jest przełączany włożeniem wtyku. Wtedy oryginalne źródło sygnału jest przez to gniazdo odłączane, a sygnał jest pobierany z włożonego w gniazdo wtyku. Spójrz na przykładowy rysunek takiego gniazda, łatwiej będzie zrozumieć.

maly_jack.jpg
Układ styków gniazda mały Jack.
Plik ściągnięto 10629 raz(y) 8,47 KB

 
     
c4v2 



Dołączył: 22 Lis 2005
Posty: 407
Skąd: z przed monitora
Wysłany: 2012-08-03, 15:03   

Oprócz złącza mini TRS potrzebny będzie włącznik do podania zasilania na końcówkę mocy i obwody za zamontowanym TRS'em.
 
     
luzik1980 
Nowy na forum


Wiek: 32
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 95
Skąd: ok Jasła
Wysłany: 2012-08-03, 15:39   

Jak mam podłączyć gniazdo mini jack , bo ogólnie zwariowałem i nie rozumiem zasady działania jego , co mam podłączyć do boomboxa.

Foto 1 Są tutaj punkty które się zwierają gdy gniazdo jest puste.

Foto 2 Jak widzimy pin L nie ma zwarcia z L1 , a R nie ma zwarcia z R1 , i nie rozumiem które piny mam podłączyć do boomboxa tak aby w nim był odcinany dźwięk po podłączeniu jakiegoś źródła zewnętrznego np.mp3, pc.

1.jpg
Plik ściągnięto 315 raz(y) 63,5 KB

2.jpg
Plik ściągnięto 372 raz(y) 58,29 KB

 
 
     
Ertew 
-.^



Wiek: 26
Dołączył: 03 Lip 2005
Posty: 1347
Skąd: Leszno
Wysłany: 2012-08-03, 16:45   

Na P1, L1 podajesz sygnał z cd, radia, ...
L i P to wyjście sygnału na wzmacniacz.
Oczywiście musisz też podłączyć masę, najlepiej do masy idącej blisko sygnałów L/P.

Zasada działania jest prosta: wyjście sygnału masz na stykach sprężystych, dodatkowo dociskanych sprężynkami.
Gdy wsadzisz wtyczkę, sprężynki L i P zbierają sygnał z wtyczki gdyż tylko z nią mają kontakt.
Gdy wyjmiesz wtyczkę, te sprężynki opierają się na blaszkach L1 P1, które dostarczają sygnał.

P.S.1 Oznaczenia L i P zamieniłeś miejscami.
P.S.2 zainwestuj w nowe gniazdo. Takie bez przykrywki szybko się rozsypie.
 
 
     
luzik1980 
Nowy na forum


Wiek: 32
Dołączył: 28 Paź 2009
Posty: 95
Skąd: ok Jasła
Wysłany: 2016-05-30, 19:50   

Przeróbka zakończyła się sukcesem gdy zamontowałem gniazdo w scalaku IC1 CXA1538S. Wszystko gra pięknie.
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 13