Poprzedni temat «» Następny temat
PSpice - Układ poprawnie mierzonego prądu i napięcia
Autor Wiadomość
Varimatras
Nowy na forum


Dołączył: 06 Mar 2016
Posty: 4
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2016-03-06, 15:19   PSpice - Układ poprawnie mierzonego prądu i napięcia

Witam
Na wstępie chciałbym przeprosić jako że zawsze staram się nie przychodzić z niczym i nie prosić o wszystko no ale w takiej właśnie zostałem postawiony sytuacji.
Na zaliczenie warunku z elektrotechniki kazano mi w PSpice zrobić symulacje jak z tematu.
Tak więc próbuje, ale nie mam do tego ani wskazówek, materiałów, ani nic. Cały Internet już przeszukałem. Daje to co mam.
Układ
Natomiast problemy mam jak na razie następujące:
Nie wiem czy użyte elementy są poprawne.
Nie wiem jaką symulacje się wykonuje.
Nie wiem jakie dane najlepiej przyjąć.
Gdyby ktoś miał litość i cierpliwość dać mi choć jakieś podpowiedzi. Od trzech dni nie mogę choćby zacząć dobrze.
Pozdrawiam
 
     
timo66 
...:::Anty Spam:::...



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 1612
Skąd: 66'15" M.a.R.s.
Wysłany: 2016-03-06, 15:43   

No ale co ty chcesz w ogóle zrobić? Namalowałeś źródło do którego podłączasz opornik, a następnie robisz zwarcie.
 
 
     
Varimatras
Nowy na forum


Dołączył: 06 Mar 2016
Posty: 4
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2016-03-06, 16:13   

Chodzi o zasymulowanie obwodu poprawnie mierzonego prądu i napięcia. Próbowałem to zrobić wg rysunku znalezionego gdzieś na necie.
Temat zadanej pracy jest następujący "Opisz metodę techniczną pomiaru rezystancji, układ poprawnie mierzonego napięcia oraz prądu oraz granice. "
Jestem na informatyce, do elektrotechniki nie mam tak właściwie żadnych podstaw jeśli chodzi o wiedzę.
Dlaczego robi się zwarcie, co zrobić aby go nie było?
 
     
timo66 
...:::Anty Spam:::...



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 1612
Skąd: 66'15" M.a.R.s.
Wysłany: 2016-03-06, 16:36   

Zwarcie robisz tym połączeniem za opornikiem.

Proszę bardzo.
http://www.elektroda.pl/r...?p=3138688.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic614592.html
 
 
     
Varimatras
Nowy na forum


Dołączył: 06 Mar 2016
Posty: 4
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2016-03-06, 17:12   

No dobra, poszukałem trochę i zrobiłem małe poprawki. Z tego co zrozumiałem nie może być podłączony rezystor bezpośrednio do źródła. Trzeba zrobić przerwę, woltomierzem jak mi się wydaje. Teraz mam coś takiego.

Photo

Czy chodziło o to i mam jakiś kolejny problem czy nie zrozumiałem o co chodzi i to wciąż to samo?
 
     
timo66 
...:::Anty Spam:::...



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 1612
Skąd: 66'15" M.a.R.s.
Wysłany: 2016-03-06, 19:42   

Robisz ten sam błąd tylko przed rezystorem. Dlaczego to zwierasz? Jaki w tym cel?



Masz obrazek i dlaczego nie podłączysz samego rezystora?
 
 
     
Varimatras
Nowy na forum


Dołączył: 06 Mar 2016
Posty: 4
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2016-03-07, 17:15   

No dobra, w takim razie problemem jest to oczko co robię. Cały czas po omacku trochę ale się staram. Czyli mam ten kabel w środku wyeliminować? Tylko jak skoro rysunek sugeruje że to tam ma być i tam ma być właśnie woltomierz?
 
     
timo66 
...:::Anty Spam:::...



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 1612
Skąd: 66'15" M.a.R.s.
Wysłany: 2016-03-07, 20:57   

Widzę że problem leży w pojmowaniu. Na obrazku podałem schemat, w twoim układzie tworzysz tylko oczko zasilania z rezystorem. W programie ustalasz tylko wskaźniki, czyli w których punktach dokonujesz pomiaru. By pomiary były prawidłowe i zbliżone do rzeczywistych, to w miejsce woltomierza i amperomierza wstawiasz oporniki o wartości rezystancji wewnętrznej przyrządów pomiarowych. W ten sposób symulujesz rezystancję wypadkową układu.
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10