Poprzedni temat «» Następny temat
Prostownik Romstan BP 12/15 - naprawa z ulepszeniem
Autor Wiadomość
Motorpal 
Nowy na forum


Wiek: 23
Dołączył: 16 Lip 2012
Posty: 53
Skąd: Chełm i okolice
Wysłany: 2016-01-22, 17:42   Prostownik Romstan BP 12/15 - naprawa z ulepszeniem

Witam.
Posiadam prostownik typu Romstan model BP 12/15. Niestety, prostownik ten ma spalony transformator, ale mimo to chciałbym go odratować. Czytałem na internecie opinie od użytkowników i elektroników o tym sprzęcie i z tego, co wyczytałem, to regulacja prądu po stronie pierwotnej niekorzystnie wpływa na pracę transformatora, więc znalazłem prosty schemat tyrystorowego regulatora prądu ładowania do prostownika tutaj: http://obrazki.elektroda.net/76_1256645224.jpg - bardzo spodobał mi się ten schemat ze względu na małą ilość elementów. Według mnie wygląda na poprawny, nie dostrzegłem w nim błędów, ale wolę poznać opinię kogoś, kto się na tym lepiej zna. Mam w związku z tym dwa pytania:
- czy Waszym zdaniem schemat z linku będzie działał poprawnie?,
- jaką minimalną wartość napięcia musi mieć nowy transformator po stronie wtórnej, o ile schemat ten okaże się być prawidłowy? (chciałbym, aby prostownik ładował maksymalnym prądem 15 A)
 
     
kayron 
PLC FATEK, automatyka na życzenie



Wiek: 37
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 1857
Skąd: Poland
Wysłany: 2016-01-22, 21:48   

Wątpię. Takie proste układy często zawodzą.
Schematów jest niby sporo, ale na Elektrodzie, tematy zazwyczaj kończą się wpisem. "Zamykam temat. Regulamin bla, bla, bla". Czyli standard dla elektrody.
Tutaj jest przynajmniej sensownie coś opisane o takich układach.
http://skodaporadnik.repu.../prostownik.htm
 
 
     
timo66 
...:::Anty Spam:::...



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 1612
Skąd: 66'15" M.a.R.s.
Wysłany: 2016-01-23, 10:00   

Nie wiem czy to nawet nie ten sam schemat, ale w tym temacie mój pierwszy post pokazuje wykonany prostownik, jest też tam link do tematu na którym się wzorowałem.

http://forum.elportal.pl/...ight=prostownik
 
 
     
Motorpal 
Nowy na forum


Wiek: 23
Dołączył: 16 Lip 2012
Posty: 53
Skąd: Chełm i okolice
Wysłany: 2016-01-25, 19:18   

kayron napisał/a:
Wątpię. Takie proste układy często zawodzą.
Schematów jest niby sporo, ale na Elektrodzie, tematy zazwyczaj kończą się wpisem. "Zamykam temat. Regulamin bla, bla, bla". Czyli standard dla elektrody.
Tutaj jest przynajmniej sensownie coś opisane o takich układach.
http://skodaporadnik.repu.../prostownik.htm

Widziałem ten prostownik, układ jest naprawdę prosty, tylko, że chciałbym, aby prostownik był zwykły, nie automatyczny. Czy istnieje możliwość, aby układ prostownika automatycznego przerobić na układ do ładowania manualnego?. Chciałbym wykonać prostownik na bazie drugiego schematu z adresu strony, który mi podałeś.
timo66 napisał/a:
Nie wiem czy to nawet nie ten sam schemat, ale w tym temacie mój pierwszy post pokazuje wykonany prostownik, jest też tam link do tematu na którym się wzorowałem.

http://forum.elportal.pl/...ight=prostownik

Niestety, nie doszukałem się linku do tematu przewodniego do Twojego prostownika :( .
 
     
timo66 
...:::Anty Spam:::...



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 1612
Skąd: 66'15" M.a.R.s.
Wysłany: 2016-01-25, 20:34   

Pod zdjęciami jest link
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic21461.html
 
 
     
Motorpal 
Nowy na forum


Wiek: 23
Dołączył: 16 Lip 2012
Posty: 53
Skąd: Chełm i okolice
Wysłany: 2016-01-29, 19:21   

Kurczę, nie zauważyłem. Nie wiedziałem, że opis pod zdjęciem to było hiperłącze. Układ z Twojego linku też jest prosty, tylko jak wcześniej wspominałem, zależy mi na prostowniku manualnym. Pozdrawiam.
 
     
kayron 
PLC FATEK, automatyka na życzenie



Wiek: 37
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 1857
Skąd: Poland
Wysłany: 2016-01-30, 13:04   

Proste układy mają wiele wad. Ale jak już chcesz jaki układ mający ręce i nogi to może to (załącznik).

Prostownik_try.png
Plik ściągnięto 123 raz(y) 251,85 KB

Prostownik.zip
Pobierz Plik ściągnięto 104 raz(y) 1,6 MB

 
 
     
Motorpal 
Nowy na forum


Wiek: 23
Dołączył: 16 Lip 2012
Posty: 53
Skąd: Chełm i okolice
Wysłany: 2016-02-01, 20:55   

Schemat w porządku, raczej zdecyduję się na jego podstawie ulepszyć starego Romstana, ale mam jeszcze pytania na koniec:
- jakie napięcie wtórne powinien mieć transformator, aby prostownik pracował właściwie?
- jak to jest z ładowaniem akumulatorów 6V?. Bo nie widzę żadnego przełącznika, np. 6/12V
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 13