Poprzedni temat «» Następny temat
Technics SA GX370 nie włącza się
Autor Wiadomość
e-lektryk 



Dołączył: 04 Sie 2010
Posty: 942
Skąd: Z Polski
Wysłany: 2012-01-29, 16:08   

Cytat:
Wentylator troszkę się zacinał, ale nie miało to wpływu bo po złożeniu nadal czasem się wyłącza.


Na 12 stronie serwisówki masz właśnie opisane co powoduje overload i jest to właśnie wentylator. Zmierzyłeś rezystancję wentylatora?
 
     
matrix 



Wiek: 39
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 1583
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2012-01-29, 16:15   

e-lektryk napisał/a:
Zmierzyłeś rezystancję wentylatora?

Sprawdziłem wszystko co opisane na 12 stronie serwisówki. Wszystko trzyma parametry.
 
 
     
e-lektryk 



Dołączył: 04 Sie 2010
Posty: 942
Skąd: Z Polski
Wysłany: 2012-01-29, 19:31   

To wymuś jakoś na urządzeniu żeby się nie wyłączało i będziesz w ten sposób mógł dojść co jest nie tak. Zamiast diody możesz dać LM7815 i parę kondensatorów i zobacz czy Ci się sprzęt nie będzie wywalał. Możesz też odłączyć jakąś część układu.
 
     
tom5555 



Wiek: 39
Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 576
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2012-01-30, 00:00   

matrix napisał/a:
Amplituner trochę zachowuje się jakby gdzieś miał zimny lut, bo dziecko zaczęło mi skakać po podłodze tańcząc w rytm muzy i amplituner zaczął się wyłączać. Po czym ja puknąłem w obudowę i wyłączył się na dobre ukazując na wyświetlaczu przepiękny napis OVERLOAD. Z tym że jak przykładam miernik ustawiony na pomiar do 200V w miejscu gdzie pokazywałem wyżej to po chwili się włącza i włączony jest póki trzymam miernik co wskazuje na to że miernikiem wysterowuję tranzystor Q708 zastępując tym samym diodę zenera D708.

Może się też zdarzyć, że na ścieżce łączącej diodę z bazą tranzystora jest pęknięcie nie widoczne gołym okiem. Jak przykładasz miernik to lekko naciskasz płytkę i wszystko działa.
 
     
matrix 



Wiek: 39
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 1583
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2015-12-21, 18:24   

Temat stary jak diabli ale coś w temacie się zmieniło, coś zdaje się ruszyło stąd moja aktualizacja.
W -> TYM POŚCIE <- napisałem cytuję:
matrix napisał/a:
Nie wiem czy znalazłem przyczynę, ale na pewno na coś wpadłem. Jak wstawiam miernik między bazę tranzystora Q708 a masę układu czyli przykładam jakąś rezystancję (miernika) to amplituner załącza się na jakiś czas. Czy oznaczało by to że dioda D708 nie trzyma parametrów?


I wiecie co ? Zdaje się że miałem rację. Dzisiaj znalazłem trochę wolnego czasu, wolny dzień, rozebrałem ten amplituner na części pierwsze i wyminiłem ową diodę. Niestety ostatnim razem jak coś sprawdzałem upaliłem również dwa rezystory, R274 i R271. Na szczęście po wymianie tych trzech elementów bujnąłem amplituner. Działał przez 4 godziny non stop i się nie wyłączył, więc chyba można stwierdzić że naprawa się udała ?? ??
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10