Poprzedni temat «» Następny temat
Serwis telefonów komórkowych
Autor Wiadomość
Jakubbb
Nowy na forum


Dołączył: 13 Gru 2014
Posty: 39
Skąd: Chełmce
Wysłany: 2015-07-16, 15:54   Serwis telefonów komórkowych

Witam

Składam powoli taki warsztacik, mam już śrubokręty precyzyjne, skalpele do podważania elementów.

Czy potrzebuję jeszcze coś do takiego serwisu oprócz boxów?
 
     
timo66 
...:::Anty Spam:::...



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 1612
Skąd: 66'15" M.a.R.s.
Wysłany: 2015-07-16, 17:37   

Witam,

może jakaś lutownica?
-myjka ultradźwiękowa
-IPA, alkohol
-Kontakt U
-Rękawiczki lateksowe bez dodatków typu talk
-Duża lupa na statywie z podświetleniem


a tak naprawdę powinieneś przemyśleć każdy krok wykonywanych prac i rozważyć co było by pomocne lub jak można uprościć wykonywaną czynność.
 
 
     
tom5555 



Wiek: 39
Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 576
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2015-07-16, 18:56   

Przede wszystkim potrzebna jest wiedza i praktyka w takim serwisie. Skoro nie wiesz co może być przydatne, to wnioskuję że doświadczenia w serwisowaniu telefonów nie posiadasz. Wracając do pytania, wszystko zależy od tego co chcesz dokładnie robić. Do wymiany tasiemek, płytek czy wyświetlaczy zazwyczaj wystarczy zestaw śrubokrętów, kleje i taśmy izolacyjne i dwustronnie klejące. Do serwisu "pełną gębą" potrzebujesz profesjonalnych narzędzi do montażu BGA (sita, podgrzewacze, hot-air itd.) i sprzętu pomiarowego (zasilacz, miernik, może oscyloskop i analizator widma fal radiowych). Więcej na razie nie przychodzi mi do głowy.
 
     
Jakubbb
Nowy na forum


Dołączył: 13 Gru 2014
Posty: 39
Skąd: Chełmce
Wysłany: 2015-10-14, 22:04   

Nie chcę zakładać nowego wątju więc podepnę się pod mój stary temat.

Panowie mój wujaszek sprawił mi prezent kartonem kilku boxów i kulkudziesięciu jeżeli nie więcej niż sto różnych przewodów do telefonów z 2010 2011 roku. Problem jest taki że nic nie wiem. Podpiałem boxmarki nspro do kumputera, a tu bęc sterowników nie nożna pobrać . Panowie ktoś zna się bardziej w temacie boxów?

 
     
Ertew 
-.^



Wiek: 26
Dołączył: 03 Lip 2005
Posty: 1347
Skąd: Leszno
Wysłany: 2015-10-15, 19:33   

Zacznij od załatwienia softu, podejrzewam że w komplecie zainstalują się i sterowniki.
Z drugiej strony, sprawdź jak wygląda sprawa licencji na oprogramowanie. Słyszałem opinię że soft i sprzęt to groszowe sprawy, a producent sprzedaje licencje kosztujące po kilkadziesiąt zł za każde użycie.
 
 
     
nowy-w-gsm 
Nowy na forum


Dołączył: 14 Gru 2015
Posty: 1
Skąd: Tarnów
Wysłany: 2015-12-14, 19:49   

Jakubbb -do box-u NsPro potrzebna jest akywacja .Kupuje się ją co rok. Oprogramowanie można pobrać z http://www.nsteam.org zakładka u góry downloads.Bez aktywacji nic nie zrobisz tym box-m. Jeśli masz jakieś pytania odnośnie innych box-w chętnie pomogę w miare posiadanej przezmnie wiedzy .Co do lutownicy w servisie gsm to hotair i grotówka .
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10