Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki zasilacz ATX wybrać ?
Autor Wiadomość
matrix 



Wiek: 39
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 1583
Skąd: Sochaczew
  Wysłany: 2015-08-02, 11:40   Jaki zasilacz ATX wybrać ?

Ostatnio podpiąłem kolejny dysk w swoim komputerze. W tej chwili mam:
- dysk 1 - o pojemności 64G (system na SSD) - jedno złącze zasilania SATA
- dysk 2 - o pojemności 500G - jedno złącze zasilania SATA
- dysk 3 - o pojemności 160G - jedno złącze zasilania SATA
- napęd CD/DVD - jedno złącze zasilania SATA

Zasilacz ma tylko dwa złącza więc jak widać trochę za mało. Na chwilę obecną poradziłem sobie tak że na jednym molexie mam przejściówkę ale i tych molexów więcej nie mam a nie podepnę dówch dysków na jednej szynie zasilania. Na napęd DVD już nie starczyło zasilania.

Tak więc chyba stanąłem przed koniecznością wymiany tegoż elementu mojego zestawu komputerowego. I teraz pytanie jaki (niedrogi) zasilacz zakupić ?

Mój zestaw nie ma dużych wymagań gdyż nie gram w gry z racji że stoję na debianie. Procesor Athlon X2 250 z boxowym chłodzeniem, karta graficzna G-Force 9500GT więc też szału nie ma. Na razie nie podaję kwoty bo nie mam sprecyzowanej informacji na ten temat. Na pewno nie biorę pod uwagę zasilaczy powyżej 250zł.

Na obecną chwilę mam dwa typy:

-> CORSAIR VS 550W <-
-> Thermaltake 600W PFC <-

Z czego wolał bym Thermaltake'a z racji że ma 480W na linii 12V i można go mieć chyba taniej. Na ceneo już od 204zł. A może macie jakieś swoje typy ? Wolał bym się zmieścić w kwocie do 200zł. Ja wiem że za "psie" pieniądze nie można mieć super sprzętu, ale i wymagań przecież dużych nie mam.
 
 
     
Wojtek 



Dołączył: 04 Sie 2002
Posty: 2511
Skąd: --
Wysłany: 2015-08-03, 07:20   

Corsair ma dobre zasilacze ja wprawdzie uzywam głownie z serii RM i do tej pory sie nie zawiodłem, na morele masz niższą cenę http://www.morele.net/zas...0097-eu-649048/
Z Thermaltake zejdziesz ponizej 200zł (kable nie są modularne) ale tych zasilaczy nie znam http://www.morele.net/zas...500pceu-455111/
 
     
Ertew 
-.^



Wiek: 26
Dołączył: 03 Lip 2005
Posty: 1347
Skąd: Leszno
Wysłany: 2015-08-08, 14:27   

Jeśli lubisz kombinować i szukasz niezawodnego sprzętu o dużej mocy, rozejrzyj się za zasilaczami serwerowymi, hasło 'dell server psu', choć inni producenci też mają ciekawe sprzęty.

Zalety:
- cena. Za 100zł możesz na aledrogo kupić używany zasilacz serwerowy o mocy od 600 do ponad 1kW. To nie jest okazja a standardowa oferta firm utylizujących elektronikę.
- niezawodność, zabezpieczenia na pokładzie. Zasilacze często pracują parami i uszkodzenie jednego nie ma prawa wyłączyć serwera, o spaleniu czegoś więcej nie ma mowy.

Wady:
- w większości modeli wyjście główne tylko 12V, a wyjście st-by to zależnie od modelu 3V3, 5V lub 12V. Musisz dodać przetwornicę 5V, 3V3 i -12V lub oddzielny (słaby ale sprawdzony) zasilacz dla mobo i dysków.
- niestandardowe złącze oznacza trochę lutowania i może konieczność szukania dawcy złącz.
- zasilacz wymaga wentylatora, nie kupuj modeli bezwentylatorowych, one działają w oparciu o wentylatory zamocowanie wewnątrz obudowy serwera.

Sam chciałem złożyć komputer w oparciu o coś takiego, ale ostatecznie okazyjnie kupiłem używany zestaw który wystarczy mi na kilka lat.
 
 
     
matrix 



Wiek: 39
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 1583
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2015-08-08, 18:57   

Jakoś nie widzę się podczas modzenia takiego wynalazku...
Jedna pomyłka i płyta główna pójdzie z dymem... Co jak co ale w tej materii aż tak nie zaryzykuję...
 
 
     
rezasurmar 



Wiek: 39
Dołączył: 19 Kwi 2009
Posty: 540
Skąd: Tychy
Wysłany: 2015-08-14, 06:55   

Osobiście zaufania do tanich zasilaczy nie mam, sam posiadam w swoim kompie termaltake Grand power 850W, więc firmę mogę jak najbardziej polecić (to mój drugi termaltake dawno temu). Wcześniej używałem 7lat Tagan 530-U22.

Poszukaj testów, porównań ile rzeczywiście wytrzymują w/w zasilacze. Dziś zasilacz powinien mieć bardzo mocną linię 12V w zasadzie ona powinna być główna, a reszta robiona jest właśnie z niech (po za oczywiście ujemnym). 200zł to mało na porządny zasilacz, więc w tym przedziale cenowym kompletnie nic nie mogę polecić.

PS. do porównań polecam www.newegg.com ewentualnie inne zagraniczne strony.
 
 
     
Pawel 3Pik 
Nowy na forum


Wiek: 24
Dołączył: 17 Sie 2015
Posty: 2
Skąd: Samoklęski Duże
Wysłany: 2015-08-17, 12:36   

Muszę potwierdzić, że zakup dobrego zasilacza o takiej mocy z podanego zakresu cenowego chyba nie jest wykonalnym pomysłem. Jak zostało wspomniane, dobrze jest poszukać testów, porównań. Można również wyszukać frazy zawierającej nazwę zasilacza + problem/usterka/nie działa i zobaczyć, z jakimi problemami i jak często spotykają się użytkownicy tego sprzętu.
 
 
 
     
Ertew 
-.^



Wiek: 26
Dołączył: 03 Lip 2005
Posty: 1347
Skąd: Leszno
Wysłany: 2015-09-02, 21:34   

Przepraszam że ciągnę offtopic, ale przypadkiem trafiłem ten zestaw:
http://allegro.pl/zasilac...5600930122.html
Zakładając że trafiliśmy na przejściówkę zakończoną standardową wtyczką ATX, a do zrobienia zostało wyprowadzenie zasilania dysków, dalej uważacie że sprzęt serwerowy jest wart tyle co nic?
 
 
     
rezasurmar 



Wiek: 39
Dołączył: 19 Kwi 2009
Posty: 540
Skąd: Tychy
Wysłany: 2015-09-03, 09:39   

Jeden woli ogórki inny ogrodnika córki, dla mnie zasilacz po za płyta główną to najważniejsza część w komputerze - po za płytą główną - na której nie oszczędzam i nikomu oszczędzać nie polecam. "Dobre" Zasilacze są już od 300-350zł, te 100-150zł nie warte jest ani ryzyka ani zabawy i straconego czasu, Po za tym te z linka chińskie też na solidne nie wyglądają. Nie wiadomo ile przepracowały. Po za tym same wiązki kabli tez muszą być odpowiednie, bo dolutowanie kabelków z zasilacza za 20zł mija się z celem.
Jeżeli lubisz dłubać, to ostatecznie uszkodzony tagan, lub inny porządniejszy do naprawy. Tyle, że to też nie jest ani tanie ani proste w naprawie.

Jak to ktoś mądry kiedyś powiedział, tanie mięso psy jedzą.

Zestaw PC trzeba poskładać jako całość, a nie rzucać się na wypasiony proc i grafikę, bez porządnej płyty i zasilacza.
 
 
     
matrix 



Wiek: 39
Dołączył: 15 Mar 2006
Posty: 1583
Skąd: Sochaczew
Wysłany: 2015-09-03, 13:50   

No ja mam płytę Gigabyte z podstawką AM3+ więc tak kulawo nie jest. Karta tylko taka by ogarniała porządnie obraz, ale nie do gier, RAM'u 4G no i właśnie ten zasilacz... Chciałbym zmienić ale potrzebuję w miarę tanio i dobrze. Wiem że wyrazy tanio i dobrze nie występują w zdaniu obok siebie bo się nie godzą, ale za dużo innych wydatków...
 
 
     
Biker80
Nowy na forum


Dołączył: 06 Wrz 2015
Posty: 1
Skąd: KOszalin
Wysłany: 2015-09-06, 10:22   

Podepnę się pod temat, by nie zakładać kolejnego.
Co polecilibyście do zestawu z i5-4460, GTX 750Ti [od Asusa], 1xDVD, 2xHDD ?
Limit to 300zł
 
     
Wojtek 



Dołączył: 04 Sie 2002
Posty: 2511
Skąd: --
Wysłany: 2015-09-06, 12:23   

Może taki http://www.morele.net/zas...0059-eu-541726/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10