Poprzedni temat «» Następny temat
Pspice-brak symulacji dla wskaźnika napięcia
Autor Wiadomość
adi1525
Nowy na forum


Dołączył: 02 Sie 2015
Posty: 10
Skąd: Wilkowice
Wysłany: 2015-08-12, 12:33   Pspice-brak symulacji dla wskaźnika napięcia

Witam, mam problem z ustawieniem wskaźników napięcia, nie które są wyświetlane na wykresie a nie które nie. Dlaczego tak się dzieje ? Z góry dziękuje za odpowiedź.

Wyświetlają się tylko wskaźniki zielony i czerwony.

schemat.png
Plik ściągnięto 3405 raz(y) 35,28 KB

 
     
Jony130 


Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 3036
Skąd: wrocław
Wysłany: 2015-08-12, 13:31   

Nigdy nie używałem Orcad Capture więc nie mam pojęcia. I nie ma żadnych błędów lub ostrzeżeń? Jaka to wersja programu? I darmowy LTspice ci nie wystraszy ??
Dodatkowo, ten wzmacniacz nie ma prawa poprawnie działać.
I rezystancja tysiącom 1000Ω zapisujemy w skrócie 1k a 100000 to 100k i to symulacji wystarczy.
 
     
adi1525
Nowy na forum


Dołączył: 02 Sie 2015
Posty: 10
Skąd: Wilkowice
Wysłany: 2015-08-12, 15:14   

Są tylko komunikaty:
No simulation data for marker ' V(R2:2) '
No simulation data for marker ' V(R1:2) '
No simulation data for marker ' V(R2:1) '
No simulation data for marker ' V(R2:1) '
No simulation data for marker ' V(10u:2) '
Jest to wersja Lite Edition 9.2, znalazłem go w internecie i innych już nie szukałem, ale sprawdzę jeszcze LTspice.
Odnośnie rezystancji wiem, że się piszę skrótami ale nie wiedziałem czy program to obsługuje a chce żeby tylko pokazał napięcia, później będę robić konkretny wzmacniacz.
Nie wiem czy to jakiś błąd, bo mogę ustawić ten wskaźnik tylko na ścieżkach GND i przy napięciu bazy
 
     
Jony130 


Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 3036
Skąd: wrocław
Wysłany: 2015-08-12, 16:21   

Jak dla mnie to ty gdzieś robisz błąd. Wygląda na to że nie wybrałeś modelu.
https://books.google.pl/books?id=z7RCh8bK6_8C&pg=PA339&dq=No+simulation+data+for+marker&hl=pl&sa=X&ved=0CCAQ6AEwAGoVChMIv6X4mOmjxwIVaqtyCh0d3gf1#v=onepage&q=No%20simulation%20data%20for%20marker&f=false
Zresztą wytłumacz mi po co ci marker czerwony na masie (gnd) ?? Przecież tam jest zawsze 0V.
Tak samo niepotrzebny jest marka nad U2, przecież tam zawsze jest 5V. Dodatkowo masz poważny błąd na schemacie (brak drogi dla stałego prądu bazy ). Już nie wspomnę o bezsensownych ustawieniach U1.
 
     
adi1525
Nowy na forum


Dołączył: 02 Sie 2015
Posty: 10
Skąd: Wilkowice
Wysłany: 2015-08-22, 11:38   

Markery ustawiłem tylko po to by sprawdzić gdzie mogę je ustawić a gdzie nie.
A błąd już widzę, rezystor z kolektora powinien być bezpośrednio do bazy.
Prawdopodobnie źle dodałem biblioteki, ponieważ dodałem te modele z folderu library i tylko na nich markery nie działają, tylko że nie wiem jak to się robi i chyba jednak spróbuje z LTspice :grin:
 
     
Jony130 


Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 3036
Skąd: wrocław
Wysłany: 2015-08-22, 14:26   

Używa LTspice albo ściągnij sobie starszą wersie programu PSpice 8.0 firmy Microsim, według mnie znacznie lepszą od tego potwora Orcad.
http://www.engr.uky.edu/~cathey/pspice061301.html
 
     
adi1525
Nowy na forum


Dołączył: 02 Sie 2015
Posty: 10
Skąd: Wilkowice
Wysłany: 2015-08-24, 11:30   

oki, dzięki za pomoc ;)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 14