Poprzedni temat «» Następny temat
programowanie DS89C450
Autor Wiadomość
bazylak 
Nowy na forum


Wiek: 53
Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 7
Skąd: Lodz
Wysłany: 2015-06-09, 20:37   programowanie DS89C450

Witam,
Poszukując informacji o kostce jak w temacie natknąłem się na forum EP na stary (2005 rok) wpis taszy sugerującej, że na Elportalu znajduje się kompendium wiedzy - Dallas DS89C4xx (programowanie w systemie). Ale oczy już chyba nie te bo nie mogę go znaleźć :(
A może posiada je ktoś i zechce udostępnić?
Pozdrawiam. Witek
 
     
sstasinek
Nowy na forum


Dołączył: 24 Sty 2015
Posty: 12
Skąd: centrum
Wysłany: 2015-06-11, 10:38   

Czego konkretnie szukasz? Skoro ISP to pewnie do czegoś co już istnieje i ma swoje lata
W Datasheet jest wszystko(tak mniemam do ISP) http://www.grifo.com/PRES...30-DS89C450.pdf
str. 24
Programowanie opisane ze schematami w:
http://www.maximintegrate...dex.mvp/id/3262
http://pdfserv.maxim-ic.c...89C450EVKIT.pdf
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic238390.html (link prog.rar -> http://www.elektroda.pl/r....php?id=108863)
Ale nie wiem czy ISP(to wszystko co znalazłem, bez wnikania w detale)

Gotowiec http://www.codeforge.com/...S89C4xx.h__html powinien być w każdym Keilu 51 http://www.keil.com/dd/chips/dallas/8051.htm albo IAR Embedded lub darmowym MCU8051 IDE http://sourceforge.net/projects/mcu8051ide/ (+SDCC http://sourceforge.net/pr...urce=directory)
Problem z programem: http://files.dalsemi.com/...tall-2_4_04.exe
Może...
http://f2h.nana10.co.il/3704485986382
 
 
     
bazylak 
Nowy na forum


Wiek: 53
Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 7
Skąd: Lodz
Wysłany: 2015-06-11, 19:49   

Tak szczerze - liczyłem, że będzie to co najpotrzebniejsze, w jednym miejscu (pliku) i w dodatku po polsku :) Ale dziękuję Ci za te linki. Trzeba się będzie zmierzyć z angielszczyzną.
Walczyłeś z tym procesorem? Masz doświadczenie?
Przy okazji - przerobiłem dla własnych potrzeb w Autotraxie płytkę programatora (http://forum.ep.com.pl/viewtopic.php?t=14738) w taki sposób, że można ją umieścić nad procesorem w obudowie DIP40. Pady do potrzebnych nóżek wypadają w odległości 200 mils więc można połączyć dłuższymi nóżkami. Jak ktoś jest chętny to proszę dać znać.
 
     
sstasinek
Nowy na forum


Dołączył: 24 Sty 2015
Posty: 12
Skąd: centrum
Wysłany: 2015-06-12, 15:21   

Cześć.

Z tym konkretnie nie, mialem do czynienia jedynie z Philipsami i Atmelami.
Pobieżna analiza datasheet - wbudowane 16-64kB ROM, wbudowane 1kB SRAM(movx), możliwość programowana w systemie. Cechy RISC(jedna instrukcja w jeden cykl) czyli identycznie jak nadal produkowany http://www.atmel.com/tech..._core/8051.aspx
Niewiele jak na 2015r. Plusem zgodność z 22 letnim Intel 8051 na temat którego jest masa literatury ;) (oczywiście po polsku)

Natomiast konkretne dokumenty pt. programator ISP, protokół, program do programatora trudno liczyć po polsku. Taki już los elektronika. Wyszukałem Ci schemat programatora, protokół komunikacji, definicje rejestrów(plik h) program do tworzenia programów(asembler lub C) oraz program do obsługi programatora. Jeżeli bardzo potrzebujesz i bardzo chcesz możesz je rozkminiać... Jeżeli masz możliwość wymontowania tego procka polecam wsadzenie ATmegi wyjdzie taniej np. zgodna pinowo Atmega np. AT90S8515. Narzedzi jest masa, gotowcow na czasie masa programator USBASP za 15zl ewentualnie AVRISP(bo chyba ten obsluguje 89S51 - mam oba). Albo jeszcze lepiej STM32 i dorobić adapter programator troche droższy a przynajmniej z debugerem np. Segger J-Link(80zl)

10 lat temu napisałem graficzny program do programatora(Windows, Borland C++ VCL) napisalem wsad do Atmel 89C2051 w BASCOM w stadium alpha, oraz stworzyłem uniwersalke(Eagle). Po czym przetestowałem wersje alpha i przesałem tworzyć cokolwiek. Nadal mam z 50 sztuk ale 89S51(z wyprzedaży po 50gr i 1zl) nie 89C bo można programować ISP wedle standardu Atmel w identycznym programatorze jak AVR (najbardziej popularny to USBASP). Kwestia brania pod uwage ograniczonych możliwości tych kontrolerów i sentymentu.

Jeśli bardzo chcieć, świetnym środowiskiem do programowania wszelkich jest IAR Embadded ponieważ umożliwia łatwe przeniesienie z ach do arch a obsługuje praktycznie każdy miktrokontroler każdego producenta każdej architektury i ma sensowne inline asembly. Istnieje opcja pobrania i używania bezterminowo z ograniczeniem do 4kB lub 32kB dla ARM. Poza tym jest Eclipse z kompilatorem SDCC lub GCC, wspomniane MCU IDE, AT89LP Studio, rewelacyjne Tasking 51 i mase mase innych. Jeżeli naprawde potrzebujesz, możesz próbować(dezasemblujesz gotowy program czy piszesz nowy?), ale mimo że znam angielski nie chcialo by mi sie w tym grzebać. Kombinowal bym wylutować procka wstawić zamiennik.

Mam sporo narzedzi i informacji na ten temat ale powtarzam, że w zasadzie zabawa nie ma to sensu w 2015r, wydawało mi sie że jesteś obeznany w temacie dlatego zarzucilem linkami.
 
 
     
bazylak 
Nowy na forum


Wiek: 53
Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 7
Skąd: Lodz
Wysłany: 2015-06-12, 18:45   

Witaj,
Tym procesorem zainteresowałem się ze względu na jego szybkość.
Na co dzień (czyli co pewien czas) bawię się zupełnie hobbistycznie korzystając z AT89C51XX2. Duże możliwości i bardzo wygodne w programowaniu przez RS232. Jak dla mnie - w sam raz.
Tego DS'a wyczaiłem szukając czegoś dużo szybszego bo chciałem zrobić coś na diodach LED RGB - WS2812B. Wyglądają na bardzo proste w sterowaniu ale czasy impulsów nie do osiągnięcia dla tych AT.
Jako, że jest to dla mnie forma zabawy nie przewiduję raczej przesiadki na AVR'y. Zostanę przy assemblerze dla '51 chyba, że coś mnie przekona o bezbolesności przesiadki.
Bo nie da się ukryć, że ilość dostępnych kości, modułów, literatury i przykładów budzi zazdrość :)
 
     
sstasinek
Nowy na forum


Dołączył: 24 Sty 2015
Posty: 12
Skąd: centrum
Wysłany: 2015-06-23, 17:30   

Jaka cena?
Jeżeli jest atrakcyjna np. 5zł za sztuke to może bym kombinował...
Skoro znasz asemblera 51, to wydaje mi sie że lepiej gdybyś zainteresował sie AT89LP jest równie szybki co Dallas i nadal produkowany, a podobnie jak AVR wykonuje większość instrukcji w jednym cyklu tak samo jak Dallas.
Czyli spokojnie da rade na 20MHz = 10x szybciej niż AT89C
Jedyna wada w porównaniu do Dallasa to brak dodatkowego RAMu do czego jako fan 51 powinieneś przywyknać, za to ma nieulotne EEPROM czyli oszczedzasz 1-2zł
Doczekał sie fajnego, darmowego środowiska od Atmela(lżejsze niż kobyła AVR Studio) http://www.atmel.com/tool...OPERSTUDIO.aspx
Można go kupić w dowolnej ilości
http://pl.rs-online.com/w...ions=4294133605
http://www.tme.eu/pl/kata...1&search=AT89LP

Programowaniem podobno działa w takim samym trybie jak AT89S (AVRPROG, STK200, STK500) czyli SPI na 6/10 pinowym kabelku ISP http://www.atmel.com/Images/doc3593.pdf
 
 
     
bazylak 
Nowy na forum


Wiek: 53
Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 7
Skąd: Lodz
Wysłany: 2015-06-30, 15:09   

No, niestety cena mojego DS wyrzuca z butów bo wykaszlałem na niego koło 80PLN:(
Szkoda, że przeoczyłem te o których wspomniałeś - AT89LP.
Dużo tańsze no i też szybkie. Ale trudno. Może jutro złożę programator i zobaczę co dalej.
A swoją drogą przymierzę się jednak do AVRów. Od zaprzyjaźnionej farmaceutki dostałem ostatnio zegarek, który przestał "chodzić" i otrzymała nowy. Ale ponieważ jest zasilany z baterii ma programowe wyłączanie wyświetlacza od 20 do 8. Pomyślałem, że "wyprostuję" cwaniaczka :)
 
     
Ertew 
-.^



Wiek: 26
Dołączył: 03 Lip 2005
Posty: 1347
Skąd: Leszno
Wysłany: 2015-06-30, 18:06   

Tą wariację na temat '51 możesz zaprogramować na conajmniej 3 sposoby. Zgodnie z dokumentacją:
Cytat:
ROM Loader
The full on-chip flash program memory space, security flash block, and external SRAM can be programmed insystem
from an external source through serial port 0 under the control of a built-in ROM loader. The ROM loader
also has an auto-baud feature that determines which baud-rate frequencies are being used for communication and
sets the baud-rate generator for that speed.
When the DS89C430 is powered up and has entered its user operating mode, the ROM loader mode can be
invoked at any time by forcing RST = 1, EA = 0, and PSEN = 0. It remains in effect until power-down or when the
condition (RST = 1 and PSEN = EA = 0) is removed. Entering the ROM loader mode forces the processor to start
fetching from the 2kB internal ROM for program memory initialization and other loader functions.
The read/write accessibility is determined by the state of the lock bits, which can be verified directly by the ROM
loader.
The flash memory can be programmed (by the built-in ROM loader) using commands that are received over the
serial interface from a host PC. Full details of the ROM loader commands are given in the Ultra-High-Speed Flash
Microcontroller User’s Guide. Host software to communicate with the ROM loader is available in Windows® format
as well as other platforms. Contact our technical support department at www.maxim-ic.com/support for more
information.

Czyli wewnątrz każdego uC z tej rodziny jest zaszyty bootloader. Jeśli podłączysz odpowiedni kwarc i wybierzesz odpowiednią prędkość portu RS, możesz w ten sposób (przez port RS lub dowolną przejściówkę USB) programować flash i fusebity.
Więcej info tutaj: http://www.maximintegrate...dex.mvp/id/3262
Garść informacji po polsku: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic238390.html
Program do pobrania tu: http://files.maximintegra...e/mtk/obsolete/ (pliki z nazwą mtkinstall).

Cytat:
Parallel Programming Mode
The microcontroller also supports a programming mode such as that used by commercial device programmers.
This mode is of little utility in normal applications and is only used by commercial device programmers. For
information on this mode, contact our technical support department.

Czyli standardowo dla większości uC z wbudowanym flaszem / (E)EPROM/ OTP, programujesz uC w podstawce programatora.

3. Jak każdy '51 albo '31, ten uC również może pracować z zewnętrzną pamięcią programu. Ale sądząc po poprzednich postach, nie interesuje Cię praca z zewnętrznym flash / (E)EPROM/ NVSRAM.
 
 
     
bazylak 
Nowy na forum


Wiek: 53
Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 7
Skąd: Lodz
Wysłany: 2015-07-26, 20:36   

Fajnie byłoby zaprogramować skubańca tą pierwszą metodą :)
A że było trochę wolnego więc spróbowałem tego ze swoim DS'em.
Programator zrobiony, MTK2 zainstalowany, a więc pełen zapału rozpocząłem próby skomunikowania PC z mikrokontrolerem.
Niestety - bezskutecznie. Od początku kłody pod nogami :( Upalony Max232 (choć dzień wcześniej pracował bez zarzutu).
Linia DTR(albo ją udająca - z 4 pinu COMa) nie zmienia stanu i na pinach procesora: RST, PSEN, EA panowały przeciwne stany od tych oczekiwanych.
Wymusiłem te żądane ale każda próba komunikacji kończy się wyświetleniem komunikatu: "Unable to establish communication with target.
Check connection to target system or consult help files" Zmieniałem prędkości transmisji i kwarce. Dalej lipa. Analizatoem stanów (Scanalogic) sprawdziłem co dzieje się na pinach Rx i Tx.
Na tym pierwszym pojawia się kilka bajtów ale odpowiedzi nie ma. Robię coś źle czy trafiłem na uwalony procesor? Frustracja narasta ....
 
     
bazylak 
Nowy na forum


Wiek: 53
Dołączył: 24 Lip 2009
Posty: 7
Skąd: Lodz
Wysłany: 2015-07-29, 20:43   

Z tymi bajtami to przesadziłem. Przychodzi kilka bitów.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11