Poprzedni temat «» Następny temat
Bezpiecznik przed listwą zasilającą w warsztacie.
Autor Wiadomość
kudelczak
Nowy na forum


Dołączył: 04 Maj 2015
Posty: 4
Skąd: Internet
Wysłany: 2015-05-04, 13:46   Bezpiecznik przed listwą zasilającą w warsztacie.

Witam,

Chciałbym sobie zrobić bezpiecznik w warsztacie tuż przed listwą zasilającą, a że nie mam pojęcia o tym proszę o pomoc ilu amperowy zakupić? Dopiero zaczynam przygodę z elektroniką, więc moja wiedza jest zerowa.

Z góry Wielkie dzięki
 
     
KrystianPoland 
Nowy na forum


Wiek: 36
Dołączył: 01 Maj 2015
Posty: 11
Skąd: Mazury
Wysłany: 2015-05-05, 12:55   

Podaj parametry sieci-jakie napięcie i prąd masz dostępny?
 
 
     
kudelczak
Nowy na forum


Dołączył: 04 Maj 2015
Posty: 4
Skąd: Internet
Wysłany: 2015-05-05, 14:14   

Napięcie jak to w gniazdku 230V. Potem będzie zasilacz warsztatowy zrobiony z zasilacza komputerowego.
 
     
KrystianPoland 
Nowy na forum


Wiek: 36
Dołączył: 01 Maj 2015
Posty: 11
Skąd: Mazury
Wysłany: 2015-05-05, 18:28   

Wstaw 16 A
 
 
     
timo66 
...:::Anty Spam:::...



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 1612
Skąd: 66'15" M.a.R.s.
Wysłany: 2015-05-05, 20:27   

Jest bezsensowne wstawianie takiego bezpiecznika, a to ze względu na to że w rozdzielni już taki pewnie istnieje. Jeśli nie masz zamiaru robić nic z 230V, to kup najzwyklejszą listwę przeciwprzepięciową. W listwę jest zabudowany bezpiecznik topikowy który da więcej pożytku niż bezsensowny "ES". Co było by bardzo wskazane to FI, tzw. różnicówka - przy różnicy prądów 30mA następuje zadziałanie. Dokładniej gdy prąd przewodu fazowego [L] nie jest taki sam co przewodu neutralnego [N], a różnica jest równa lub większa 30mA, to następuje zadziałanie = odłączenie napięcia. Jednak taka instalacja to jest ingerencja w instalację 230V i nie koniecznie jest to zadanie dla początkującego.

Jeśli masz zamiar składać układy, trochę lutować etc. To w ogóle nie jest Ci potrzebne przerabianie obecnej instalacji, a takie podejście jest jedynie zagrożeniem dla własnego życia.
 
 
     
KrystianPoland 
Nowy na forum


Wiek: 36
Dołączył: 01 Maj 2015
Posty: 11
Skąd: Mazury
Wysłany: 2015-05-05, 20:38   

Zgodzę się z Tobą, niestety kolega nie podał podstawowych parametrów sieci.Nawet nie wiemy ile żył ma jego instalacja itp.I z kolei nie każda różnicówka działa przy różnicy prądu 30mA ale to akurat nie mniej ważne.Przy braku uziemienia stosowanie listwy również jest bez sensu.
 
 
     
timo66 
...:::Anty Spam:::...



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 1612
Skąd: 66'15" M.a.R.s.
Wysłany: 2015-05-05, 20:50   

Kolega nie podał parametrów sieci bo jak wspomniał w pierwszym poście nie zna się na tym. Tym samy napisał w kolejnym poście co wiedział.
Sama listwa da tyle więcej, że bezpiecznik topikowy można wymienić na mniejszy, jak również przy jego wymianie nie ryzykuje się porażeniem.
 
 
     
KrystianPoland 
Nowy na forum


Wiek: 36
Dołączył: 01 Maj 2015
Posty: 11
Skąd: Mazury
Wysłany: 2015-05-05, 20:53   

A Es-a wystarczy na nowo włączyć............
 
 
     
timo66 
...:::Anty Spam:::...



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 1612
Skąd: 66'15" M.a.R.s.
Wysłany: 2015-05-05, 21:16   

Ehem, pewnie. W ogólę tego nie neguję, jednak jest tak skonstruowany że bez problemu można paluchami dotknąć elementów pod napięciem przy samym włączaniu go. Bez dodatkowej obudowy ani rusz.
 
 
     
kudelczak
Nowy na forum


Dołączył: 04 Maj 2015
Posty: 4
Skąd: Internet
Wysłany: 2015-05-06, 06:55   

Witam,

Bardzo dziękuje za odpowiedź. Mam jednak jedną wątpliwość, mianowicie nie mam uziemienia i czy lista w tym wypadku zda egzamin?

Pozdrawiam,
Kudełczak
 
     
KrystianPoland 
Nowy na forum


Wiek: 36
Dołączył: 01 Maj 2015
Posty: 11
Skąd: Mazury
Wysłany: 2015-05-06, 15:55   

Nie zda egzaminu.Masz tylko dwie żyły? Jeśli tak to montaż bezpiecznika jest bez sensu, masz go w skrzynce więc nie ma sensu dublować zwłaszcza że wiedzę masz dość niską w tym temacie a z napięciem 230 V nie ma żartów.
 
 
     
kudelczak
Nowy na forum


Dołączył: 04 Maj 2015
Posty: 4
Skąd: Internet
Wysłany: 2015-05-07, 06:38   

Jeszcze raz Bardzo dziękuje za odpowiedź.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10