Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Jony130
2016-09-19, 14:12
Rozbudowa pamięci RAM
Autor Wiadomość
vito1
Nowy na forum


Dołączył: 05 Maj 2007
Posty: 15
Wysłany: 2015-02-24, 17:34   Rozbudowa pamięci RAM

Witam :)

Chcę dokupić RAM, przymierzam się do G.SKILL 2133 CL9 2x4GB.
Problem w tym, że nie chcę narazie zmieniać płyty głównej, mam
płytę GigaByte GA-MA785GT-UD3H, w jej specyfikacji napisano, że
obsługuje moduły RAM DDR31333/1066 MHz.

Pytanie brzmi : czy te moduły G.SKILL będą pracowały z tą płytą
na 1333 MHz ?
 
     
Ertew 
-.^



Wiek: 26
Dołączył: 03 Lip 2005
Posty: 1347
Skąd: Leszno
Wysłany: 2015-02-25, 13:47   

Płyta główna ogarnia max 1066 MHz (cokolwiek to znaczy) na magistrali RAM.
Jeśli włożysz pamięć o szybszym dopuszczalnym taktowaniu, nie wykorzystasz w pełni jej możliwości, koniec tematu.
 
 
     
vito1
Nowy na forum


Dołączył: 05 Maj 2007
Posty: 15
Wysłany: 2015-02-25, 15:40   

Ertew napisał/a:
Płyta główna ogarnia max 1066 MHz (cokolwiek to znaczy) na magistrali RAM.
Jeśli włożysz pamięć o szybszym dopuszczalnym taktowaniu, nie wykorzystasz w pełni jej możliwości, koniec tematu.


Tak wiem, że nie wykorzystam w pełni tej pamięci. To po prostu inwestycja na przyszłość,
w końcu i tak zmienię płytę główną ale teraz u mnie kiepsko z kasą :) .
Chciałem się upewnić, że pamięć będzie pracowała poprawnie na niższym taktowaniu.
 
     
Ertew 
-.^



Wiek: 26
Dołączył: 03 Lip 2005
Posty: 1347
Skąd: Leszno
Wysłany: 2015-02-25, 23:24   

Pamięć statyczna (w zamierzchłych czasach znana jako RAM, obecnie SRAM) potrafi pracować przy dowolnie niskim taktowaniu. Przy odpowiednim wykonaniu i zerowym taktowaniu, cechuje się znikomym poborem mocy. Do dziś można spotkać pamięci statyczne o wielkości do 1MB wkomponowane wewnątrz komputera, np. jako pamięć ustawień BIOSu (energooszczędna) albo cache procesora (szybsza od konkurencji).

Pamięć dynamiczna ma to do siebie, że jest dobra, ale krótka. To znaczy, dane raz wrzucone do pamięci typu DRAM ulotnią się z niej w przeciągu od milisekund do kilku sekund (zależnie od wykonania). Zatem pamięć trzeba odświeżać. Zajmuje się tym cipset, a procesor nawet nie wie że coś takiego ma miejsce.
Teoretycznie, jeśli cykl odświeżania przypada raz na milion taktów zegara, obniżenie taktowania RAMu o 50% może spowodować że dane zaczną znikać. W praktyce, spotkałem się z tym zjawiskiem tylko podmieniając kwarce na płycie głównej by komputer działał wolniej niż mu się wydaje. Ty nie grasz aż tak ostro więc możesz spać spokojnie.

Od wielu lat w komputerach panuje zasada idiotoodporności. Jeśli dwie części pasują fizycznie, to muszą działać. Odświeżanie RAMu nie jest zależne od aktualnego licznika taktów a od licznika czasu. Każda płytka RAMu na pamięć nieulotną z zakodowanymi informacjami na temat pojemności, maksymalnego taktowania oraz np. czasu między kolejnymi odświeżeniami zawartości. Na podstawie tych informacji cipset odświeży zawartość pamięci w odpowiednim momencie, bez oglądania się na takie szczegóły jak taktowanie.

Dobranoc.
 
 
     
tritimi
Nowy na forum


Dołączył: 25 Lut 2015
Posty: 1
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-04-28, 17:02   

Jak robisz poważniejsze modernizacje na płycie głównej to zwróć uwagę czy nie będziesz potrzebować potężniejszego zasilacza. Zwykle używam tego co mi polecają na Max for power. Goście znają się na rzeczy.


+1

timo66
 
     
joon 



Wiek: 33
Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1863
Skąd: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Wysłany: 2015-04-28, 18:10   

tritimi, na ilu jeszcze forach będziesz spamował?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 11