Poprzedni temat «» Następny temat
AVT 2250
Autor Wiadomość
robertino 
Nowy na forum


Wiek: 20
Dołączył: 25 Sie 2014
Posty: 4
Skąd: warszawa
Wysłany: 2014-08-29, 22:46   AVT 2250

Witam ,
Posiadam zestaw AVT2250 z którym więcej problemów niż radości .
Nie mogę na bieżąco zacząć uczyć sie programować i czerpać satysfakcji z progresu , ponieważ już na starcie pojawiły się problemy , a mianowicie :
1) laptop nie posiada wyjścia rs232 (kupiony został konwerter i przewód gniazdo-gniazdo)-->problem solved
2) mimo posiadania już kabla nie wiem czy jest dobrze skonfigurowany i przesyła dane
3) programy opisane w kursie nie istnieją (pod takimi nazwami , bądź z takimi rozszerzeniami ; "prawdopodobnie" są pod innymi , którymi już nie wiadomo)
Pytanie czy jest ktos kto pomoże mi przebrnąć przez przesłanie pierwszego programu do mikrokontrolera i zrozumieć te stare dzieje w których był tworzony system


Posiada ktoś plik LEKCJA2.SO3 , PRZYK01.S03

WYŁOŻY KTOŚ jak krowie na rowie jakich komendy po kolei użyć będąć w dosbox'ie do wysłania programu
 
     
simrowit
Nowy na forum


Dołączył: 11 Kwi 2012
Posty: 29
Skąd: Żywiec
Wysłany: 2014-08-30, 22:02   

A to faktycznie stare dzieje :) W latach '90/2000 był kapitalny kurs asemblera '51 pana Sławomira Surowińskiego bazującego na tym zestawie. Jeśli chodzi o oprogramowanie to jest tam tylko kompilator, pliki ze źródłem programu były w plikach S03. Kompilowało sie to z linii komend podając plik *.S03 jako parametr. Kompilator tworzył plik HEX który następnie należało wysłać do "komputerka" ... poleceniem COPY, jeszcze do niedawna był również na stronie edw programik mojego autorstwa "konw8000", który umożliwiał bez przeróbek wykorzystać AVT2250 jako programator eeprom teraz to się już raczej nie przyda:).

najpierw na komputerku należało wybrać L - Load a później rozpocząć kopiowanie pliku hex na com1 lub com2

copy plik.hex com1 /b

wcześniej oczywiście należało określić prędkość COMa poleceniem MODE i ustawić taką samą w "komputerku".

Programy musiały zaczynać się od adresu 8000h

W komputerku zaszyty był monitor czyli taki mini bios i można było się odwoływac do konkretnych funkcji np. obslugi klawiatury czy wyświetlacza.
Oczywiście dla cierpliwych była funcja wpisywania kodu programu "z palca " bezpośrednio z klawiatury "komputerka". To były czasy ciekawe:)
 
     
robertino 
Nowy na forum


Wiek: 20
Dołączył: 25 Sie 2014
Posty: 4
Skąd: warszawa
Wysłany: 2014-09-02, 12:49   

dziękuje , wieczorem spróbuję wysłać coś do mikrokontrolera . O efektach poinformuję
 
     
robertino 
Nowy na forum


Wiek: 20
Dołączył: 25 Sie 2014
Posty: 4
Skąd: warszawa
Wysłany: 2014-09-03, 11:17   

Od razu po wpisaniu komendy copy w dosboxie, na mikrokomputerze wyświetla się error . Gdzie leży problem ??
przewód ??
mikrokomputer??
PC??
od czego zacząć poszukiwania błędu ??
 
     
simrowit
Nowy na forum


Dołączył: 11 Kwi 2012
Posty: 29
Skąd: Żywiec
Wysłany: 2014-09-03, 21:04   

Jesli od razu jest komunikat err tzn. ze komunikacja jest, jesli komunikacji brak to err pojawi się po około minucie od uruchomienia funkcji Load.

Myślę, że problem może być przy ustawieniu parametrów portu szeregowego, prędkość, bity stopu, parzystość, jeśli oczywiście zakładamy, że plik HEX jest poprawny.

Znalazłem w sieci coś takiego jak EASY2250 jest to program pod windows z funkcją edycji oraz wysyłania plików do avt2250. Wygląda to ciekawie i może ułatwi komunikację z mikrokomputerkiem, ja nie mam możliwości żeby sprawdzić ten program.

Powodzenia

Easy2250.rar
Pobierz Plik ściągnięto 189 raz(y) 202,31 KB

 
     
robertino 
Nowy na forum


Wiek: 20
Dołączył: 25 Sie 2014
Posty: 4
Skąd: warszawa
Wysłany: 2014-09-04, 09:51   

uruchomiłem , niestety nie działa , wszystkie ustawienia portu są zgodne z mikrokomputerem , port również zmieniłem na com1 bo tylko com1 i com2 były do wyboru
jaka była komenda w dosie do wysłania tego pliku do mikrokomputera ponieważ copy wypisuje invalid path
 
     
simrowit
Nowy na forum


Dołączył: 11 Kwi 2012
Posty: 29
Skąd: Żywiec
Wysłany: 2014-09-04, 21:06   

Jaki plik próbujesz wysłać do komputerka? Musi to być plik hex w formacie takim jak generuje kompilator Pasm. Każda linijka pliku HEX zawiera sumę kontrolną, jeśli coś jest nie tak z plikem i/lub transmisją, komputerek od razu wyświetli ERR.


W dosboxie najpierw nalezy zamontować dysk, czyli katalog z fizycznego dysku ma udawac dysk lokalny w dosboksie.

Na dysku lokalnym C tworzymy katalog DOS
w katalogu DOS tworzymy katalog AVT2250 i do tego katalogu wrzucamy wszystkie pliki kompilkatora

a teraz w dosbox

mount c: c:\dos

zmieniamy dysk:

C: enter


po wydaniu polecenia dir wyświeli się katalog AVT2250
musimy wejsc do tego katalogu

CD AVT2250

profilaktycznie wydajemy polecenie dir
powinny sie wylistowac wszystkie pliki w katalogu

Copy plik.hex com1 /b (kopiowanie binarne)sprobuj rowniez wydać polecenie
Copy plik.hex com1 (kopiowanie tekstowe)

Jednak jesli tamten program nie dał rady to ja bym raczej szukał przyczyny w foramcie pliku ew. z transmisją bo dosbox raczej nic tu nie poprawi.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 12