Poprzedni temat «» Następny temat
Zaprogramowanie uC PIC18F
Autor Wiadomość
slawek55 


Wiek: 39
Dołączył: 16 Sie 2005
Posty: 473
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2013-12-27, 09:20   

Wiesz ja sie cały czas zastanawiam czy podczas programowania Vusb ma być zasilane zewnętrzne? Skoro to wyjście regulatora to nie powinno być zasilane. Wg schematu w docelowym układzie jest tylko kondensator i tak zostawię ale co z programowaniem? Ale zapytam.
 
     
seg 



Wiek: 38
Dołączył: 17 Sie 2005
Posty: 208
Skąd: PÓŁNOC - POŁUDNIE
Wysłany: 2013-12-27, 09:56   

Nie stresuj się, to nie avr. Podczas programowania interesuje Cię TYLKO I WYŁĄCZNIE 5 sygnałów. VPP, VDD, VSS, PGD, PGC. Podłączasz je odpowiednio pod piny: RA3 (pin 4), VDD (pin 1), VSS (pin 20), RA0 (pin 19), RA1 (pin 18). Układu (mikrokontrolera) nie musisz w czasie programowania PICkit'em2 zasilać z zewnątrz, ani podpinać żadnych dodatkowych elementów. Zwyczajnie goły uC i programator. 5 sekund i po zabawie ;)

Cytat:
Wiesz ja sie cały czas zastanawiam czy podczas programowania Vusb ma być zasilane zewnętrzne?
- jak wyżej - NIC POZA PROGRAMATOREM. Kondensator ~330nF na Vusb tylko w przypadku korzystania z USB w docelowej aplikacji.
 
     
seg 



Wiek: 38
Dołączył: 17 Sie 2005
Posty: 208
Skąd: PÓŁNOC - POŁUDNIE
Wysłany: 2013-12-31, 10:24   

..nie ma za co.. :wink:
 
     
slawek55 


Wiek: 39
Dołączył: 16 Sie 2005
Posty: 473
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2013-12-31, 12:01   

Pewnie czekałeś na dziękuję
Więc dziękuję, pomimo że na forum Microchipa piszą coś innego
 
     
seg 



Wiek: 38
Dołączył: 17 Sie 2005
Posty: 208
Skąd: PÓŁNOC - POŁUDNIE
Wysłany: 2013-12-31, 13:34   

W sumie mało mnie obchodzi co tam piszą. Mój ostatni układ był na 18F14K50 i działa od kilku m-cy bez przerwy. Jak chcesz to mi to wyślij i Ci go zaprogramuję. Nie widzę problemu.
 
     
slawek55 


Wiek: 39
Dołączył: 16 Sie 2005
Posty: 473
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2013-12-31, 14:21   

Wiesz mnie też i wcale nie wierzę im co piszą.
Raczej chodziło w tym wszystkim o to że jest sobie nota
http://ww1.microchip.com/...eDoc/41342E.pdf
która coś pisze, a pytanie jest takie czy się nie zagalopowali w Microchipie i nie pomylili?
Poczekam jak przyjdzie do mnie ten klon PICKit-2 Programmer, jak sobie nie poradzę to skorzystam z pomocy, to że to nie AVR i STM32 nie znaczy że się boję PICa. Jak zepsuję to będę miał nauczkę i za mocno płakał nie będę.
A ja po prostu nie lubię niejasności jakie są w opisie tego układu i dlatego tak drążę.
 
     
seg 



Wiek: 38
Dołączył: 17 Sie 2005
Posty: 208
Skąd: PÓŁNOC - POŁUDNIE
Wysłany: 2013-12-31, 17:10   

Nie wiem, czy w czasie kiedy ta nota powstała był już dostępny PICkit2. Generalnie jest tak, że PICkit2 sam sobie na podstawie sygnatury procka określa jego model i dobiera napięcia w zależności od jego typu. Naprawdę nie masz się co martwić na zapas. Swoją drogą myślałem, że już masz tego klona, tylko się stresujesz, że upalisz procka. Nie wiem na ile jest on zgodny z oryginałem. Krótko mówiąc PICkit2 i soft do niego to narzędzie intuicyjne. Jest bardzo dobrze przemyślany i posiada ciekawe funkcje. Gwarantuję Ci, że jeżeli gość, który robił klona nic nie spieprzył, Ty też nic nie uszkodzisz. Wręcz jestem gotów przysłać Ci zaprogramowany egzemplarz jeżeli CUDEM coś uszkodzisz - po prostu się nie da.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11