Poprzedni temat «» Następny temat
Jak podłączyć AVR (CMOS) do ukladu LVTTL??
Autor Wiadomość
mariusz256 



Wiek: 30
Dołączył: 28 Wrz 2005
Posty: 139
Skąd: Stobierna k/Rzeszowa
Wysłany: 2013-11-26, 21:48   Jak podłączyć AVR (CMOS) do ukladu LVTTL??

Witam, chcę podłączyć AVR z napięciem zasilania 3,3V do pamięci RAM (LVTTL) zasilanej też 3,3V. Czy będę potrzebował konwerter napięć albo bufor, czy może jednak zadziała to beż dodatkowych układów cyfrowych??. Pamięć ta to DRAM KM48V8104B PDF



Serdecznie pozdrawiam
 
 
     
dondu 



Dołączył: 24 Maj 2005
Posty: 205
Skąd: Śląskie
Wysłany: 2013-11-27, 19:36   

Witaj.

Porównaj poziomy jedynki i zera LVTTL: http://www.interfacebus.c..._threshold.html
z tabelką DC Characteristics w dokumentacji Twojego AVR, w której znajdziesz parametry VIL, VIH, VOL oraz VOH.

Popatrz także na wykresy:
- I/O Pin Input Threshold Voltage vs. VCC (VIH, I/O Pin Read as “1”)
- I/O Pin Input Threshold Voltage vs. VCC (VIL, I/O Pin Read as “0”)
- I/O Pin Input Hysteresis vs. VCC

a także tutaj: http://mikrokontrolery.bl...al-cyfrowy.html
 
     
r-mik
Nowy na forum


Dołączył: 10 Wrz 2011
Posty: 48
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-11-28, 18:35   Re: Jak podłączyć AVR (CMOS) do ukladu LVTTL??

mariusz256 napisał/a:
Witam, chcę podłączyć AVR z napięciem zasilania 3,3V do pamięci RAM (LVTTL) zasilanej też 3,3V. Czy będę potrzebował konwerter napięć albo bufor,(...)

Nie analizując not katalogowych na 99% możesz podłączyć bez konwertera.
 
     
mariusz256 



Wiek: 30
Dołączył: 28 Wrz 2005
Posty: 139
Skąd: Stobierna k/Rzeszowa
Wysłany: 2013-11-28, 21:55   

Dziękuję za pomoc, bardzo mnie ona satysfakcjonuje ponieważ teraz już wiem ze mogę eksperymentować z pamięcią DRAM 8M x 8bit (a mam 8 szt) i uP Atmega128L. Taki zapas pamięci operacyjnej to nowe pomysły oraz wyzwania.



Pozdrawiam.
 
 
     
leonow32 
Nowy na forum



Dołączył: 10 Cze 2011
Posty: 7
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-11-29, 14:56   

DRAM to nie taka prosta sprawa. Próbowałeś już wcześniej z SRAM?
 
     
mariusz256 



Wiek: 30
Dołączył: 28 Wrz 2005
Posty: 139
Skąd: Stobierna k/Rzeszowa
Wysłany: 2013-11-29, 17:44   

Witam, z SRAM próbowałem i jest to świetna sprawa ale są drogie i małej pojemności. Opłaca się ich szukać w starych rupieciach na. w odtwarzaczach DVD bo można wylutować nawet kilkanaście cennych megabitów. DRAM-ów każdy elektronik znajdzie co najmniej kilka kości nie potrzebnej już pamięci komputerowej, ja mam 8 scalaków po 8MB.

Wiem ze jest trudniej i trzeba przeznaczyć kilka procent pracy procesora na obsługę tej pamięci ale myślę ze warto spróbować.

Mam jeszcze zapytanie, pod spodem wstawiłem skriny z pdf ATMEGA128 i Pamięci SRAM, napięcie wyjściowe logicznej jedynki pamięci SRAM wynosi od 2,4V, a napięcie wejściowe logicznej jedynki ATMEGA128 wynosi od 3V (napięcie zasilania 5V). Jeżeli podam napięcie mniejsze o 0,6V na nóżkę uP to wystąpi logiczna jedynka??, czy jednak zbyt duża różnica??


Pozdrawiam


Pozdrawiam.

SRAM.png
SRAM
Plik ściągnięto 6950 raz(y) 2,27 KB

Atmega128.png
Atmega128
Plik ściągnięto 6950 raz(y) 4,37 KB

 
 
     
mariusz256 



Wiek: 30
Dołączył: 28 Wrz 2005
Posty: 139
Skąd: Stobierna k/Rzeszowa
Wysłany: 2013-11-30, 10:45   

Dzisiaj ponownie przeglądając pdf pamięci SRAM zauważyłem ze napięcie logicznej jedynki jest podane pod obciążeniem ujemnym -1.0mA które wynosi 2,4V. Jak mam to rozumieć zakładając ze chcę podłączyć do wejścia AVR np. ATMEGA128??.

SRAM.png
Plik ściągnięto 6929 raz(y) 2,27 KB

 
 
     
Jony130 


Dołączył: 11 Sie 2005
Posty: 3036
Skąd: wrocław
Wysłany: 2013-11-30, 11:11   

Cytat:
Mam jeszcze zapytanie, pod spodem wstawiłem skriny z pdf ATMEGA128 i Pamięci SRAM, napięcie wyjściowe logicznej jedynki pamięci SRAM wynosi od 2,4V, a napięcie wejściowe logicznej jedynki ATMEGA128 wynosi od 3V (napięcie zasilania 5V). Jeżeli podam napięcie mniejsze o 0,6V na nóżkę uP to wystąpi logiczna jedynka??, czy jednak zbyt duża różnica??

Na ale miałeś zasilać układ z tego samego napięcia? I pamiętaj że te 2.4V to wartość minimalna dla prądu obciążenia 1mA. Wartość typowa będzie na pewno większa od tych 2.4V. Dodatkowo na twoje szczęście ATMEGA128 ma na wejściach przerzutnik Schmitta.
mariusz256 napisał/a:
Dzisiaj ponownie przeglądając pdf pamięci SRAM zauważyłem ze napięcie logicznej jedynki jest podane pod obciążeniem ujemnym -1.0mA które wynosi 2,4V. Jak mam to rozumieć zakładając ze chcę podłączyć do wejścia AVR np. ATMEGA128??.

Jest taka "tradycja", że jeśli prąd Wpływa do układu scalonego to zapisujemy go ze znakiem plus, zaś jeśli prąd Wypływa z układu to zapisujemy go ze znakiem minus
 
     
mariusz256 



Wiek: 30
Dołączył: 28 Wrz 2005
Posty: 139
Skąd: Stobierna k/Rzeszowa
Wysłany: 2013-11-30, 11:33   

Tak, początkowo układ miał być zasilany 3,3V ale znalazłem nową zwykłą ATMEGA128 na napięcie 5V i dwie kości pamięci SRAM zasilane też napięciem 5V. Program będzie troszkę bardziej skomplikowany bo będzie mniej pamięci jak zakładałem, a kości pamięci DRAM odstawię na kilka tygodni i zaoszczędzę kilka złotych. Dzięki za odpowiedz bo nie mam wprawy jeśli chodzi o demontaż SMD wiele pinowych kostek w przypadku niedziałania układu.

Pozdrawiam
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 15