Poprzedni temat «» Następny temat
Pomiar napięcia zasilacza ATX
Autor Wiadomość
grzegorz74 
Nowy na forum


Wiek: 43
Dołączył: 18 Mar 2013
Posty: 32
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2013-10-22, 19:05   Pomiar napięcia zasilacza ATX

Witam.

Zwracam się do was z takim oto problemem. Jak wiadomo aby komputer działał prawidłowo to musi mieć dobry zasilacz ze stabilnymi napięciami. Pomiaru napięć dokonujemy za pomocą multimetru. Dokonujemy ich w stanie spoczynku i pod obciążeniem zasilacza.

Proszę mi pomóc w wyjaśnieniu kwestii dokonywania pomiaru napięć zasilacza ATX pod obciążeniem. Ja zastosował bym sztuczne obciążenie - w internecie można spotkać schematy prostych testerów zasilaczy komputerowych. Gdzie jako obciążenie zastosowane są żarówki o odpowiedniej mocy. Moim zdaniem sztuczne obciążenie jest lepszym rozwiązaniem ponieważ równomiernie obciąża zasilacz. Za pomocą sztucznego obciążenia możemy sprawdzić stan zabezpieczeń zasilacza i dokonać bardziej wiarygodnych pomiarów napięcia. Pomiaru dokonujemy poza komputerem. Zasilacz nie jest niczym zakłócony. A gdy zasilacz jest zamontowany w komputerze i komputer obciążymy programami typu OCCT i tym podobnymi to taki pomiar napięć może się okazać obarczony błędem. Bo nie wiadomo jak w rzeczywistości programy te obciążają komputer. Jaki ma to wpływ na pracę zasilacza. Programy mogą w nierównym stopniu obciążyć komputer. Dobrze myślę ?

Jeśli w tym co napisałem popełniłem jakieś błędy to proszę mi to wyjaśnić jak to jest z testowaniem zasilaczy ATX obciążając go sztucznym obciążeniem. Proszę mi wyjaśnić tę kwestię. Będę bardzo wdzięczny.

Jeśli post umieściłem w złym dziale to proszę o przeniesienie do właściwego działu.
 
     
c4r0 
[usunięty]



Wiek: 30
Dołączył: 13 Kwi 2004
Posty: 1956
Skąd: z lasu
Wysłany: 2013-11-18, 14:54   

A co to według Ciebie jest sztuczne obciążenie? Dla zasilacza ATX rzeczywistym obciążeniem jest komputer i jego podzespoły, więc jak podłączasz żarówkę dla testu to właśnie ona jest sztucznym obciążeniem (dummy load). Swoją drogą testowanie takiego zasilacza multimetrem to jest moim zdaniem zabawa nie mówiąca za wiele o jakości zasilacza. Trzeba by oscyloskopem zmierzyć jak stabilne są napięcia, jakie występują tam wahania i szpilki oraz jak się taki zasilacz zachowuje przy obciążeniu takim, jakie stanowi komputer (bo na pewno nie jest to takie ładne obciążenie jak żarówka). Używanie jakichś programów w celu obciążenia zasilacza - pierwsze słyszę o takich czarach.
 
     
grzegorz74 
Nowy na forum


Wiek: 43
Dołączył: 18 Mar 2013
Posty: 32
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2013-11-24, 15:22   

c4r0 napisał/a:
A co to według Ciebie jest sztuczne obciążenie? Dla zasilacza ATX rzeczywistym obciążeniem jest komputer i jego podzespoły, więc jak podłączasz żarówkę dla testu to właśnie ona jest sztucznym obciążeniem (dummy load). Swoją drogą testowanie takiego zasilacza multimetrem to jest moim zdaniem zabawa nie mówiąca za wiele o jakości zasilacza. Trzeba by oscyloskopem zmierzyć jak stabilne są napięcia, jakie występują tam wahania i szpilki oraz jak się taki zasilacz zachowuje przy obciążeniu takim, jakie stanowi komputer (bo na pewno nie jest to takie ładne obciążenie jak żarówka). Używanie jakichś programów w celu obciążenia zasilacza - pierwsze słyszę o takich czarach.


Witam.

Długo się nie odzywałem bo nie miałem czasu. Ale do rzeczy.
Nie zgodzę się z tobą. Dla mnie sztuczne obciążenie w postaci żarówek ma sens. Już tłumaczę ci dlaczego.
Zasadnicza różnica między sztucznym obciążeniem rezystancyjnym, a komputerem (w zasadzie przeważają tu przetwornice DC-DC w sekcjach zasilania, o charakterze reaktancyjnym) jest taka, że komputer to odbiornik "silnie" dynamiczny - pobiera prąd impulsowo, pobór mocy (czyli również prądu) szybko i bezustannie zmienia się w dziedzinie czasu, i nigdy tak na prawdę nie wiadomo jakie prądy (moce) były pobierane z poszczególnych linii zasilacza, w trakcie odczytu napięć z multimetru. Sztuczne obciążenie rezystancyjne, jako odbiornik statyczny, pobiera stały co do wartości prąd w dziedzinie czasu i pozwala pewnie i jednoznacznie dokonać prawidłowego pomiaru napięcia przy danym prądzie (mocy) obciążenia. Nie "produkuje" ponadto zakłóceń, tak charakterystycznych dla przetwornic impulsowych, których, jak wspomniałem, w komputerze jest mnogo, a i przełączane przezeń prądy to dziesiątki amperów. Stwarza to prawidłowe i powtarzalne warunki dla pomiarów między-szczytowych napięć tętnień na oscyloskopie.

Podsumowując - tylko sztuczne obciążenie rezystancyjne zapewnia pełną kontrolę nad poborem prądu i mocy z badanego zasilacza prądu stałego (tutaj zasilacz ATX) i nie wprowadza do układu żadnych dodatkowych zakłóceń. Pozwala to na stworzenie prawidłowych i powtarzalnych warunków dla pomiaru napięć i prądów multimetrami, jak i pomiarów oscyloskopowych. Tylko wyniki pomiarów przeprowadzonych w takich samych warunkach można "bezpiecznie" porównywać ze sobą.
Żarówkę podałem jako przykład.

Zgadzasz się z tym co napisałem ?
 
     
kayron 
PLC FATEK, automatyka na życzenie



Wiek: 37
Dołączył: 21 Wrz 2008
Posty: 1857
Skąd: Poland
Wysłany: 2013-11-24, 17:41   

Ależ pomiar parametrów zasilania to nie problem we współczesnym PC. KArzde UEFi lepszej płyty głównej ma nawet odpowiednią zkładkę, do monitorowania parametrów zasilania i nie tylko.
Moja płyta główna w okolicy slotów RAM, ma nawet wyprowadzone specjalne pola pomiarowe, do podłączenia miernika czy oscyloskopu.
Konkretnie to GA-Z87X-UD3H
Pola pomiarowe znajdują sie obok niebieskiego przycisku Quick Buttorns. Możesz sobie tu zmierzyć wszystkie napięcia zasilania na płycie głównej, czyli właściwie w całym komputerze.

GA-Z87X-UD3H.jpg
Plik ściągnięto 148 raz(y) 149,07 KB

 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12