Poprzedni temat «» Następny temat
Mosfety z płyt głównych PC w wersji przewlekanej.
Autor Wiadomość
M@ciej 



Dołączył: 13 Sie 2005
Posty: 732
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2013-11-05, 12:28   Mosfety z płyt głównych PC w wersji przewlekanej.

Witam.

Wymontowałem swego czasu mosfety z płyt głównych PC o całkiem dobrych parametrach i zastosowałem z powodzeniem w przetwornicy podwyższajacej.

Sprawdzałem następujace typy:
CEB 6030L (30V, 52A, RdsON=13,5mΩ)
FDB 7030L (30V, 80A, RdsON=10mΩ)
RFP 42N03 (30V, 42A, RdsON=25mΩ)
IPB 15N03L (30V, 42A, Rdson=12mΩ)
2SK3296 (20V, 35A, RdsON=12mΩ)
IPP 0703L (30V, 50A, RdsON=6,6mΩ)

Moje pytanie brzmi, czy znacie jakieś mosfety w wersji przewlekanej, najlepiej TO220, o parametrach jak te wymienione powyżej?
Potrzebuję żeby elementy były dostępne na rynku polskim w sporych ilościach, gdyż bedą montowane w urządzeniach produkowanych seryjnie.

W TME znalazłem jedynie IRFL520, ale RdsON ma o rząd wielkości większy.
 
     
timo66 
...:::Anty Spam:::...



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 1612
Skąd: 66'15" M.a.R.s.
Wysłany: 2013-11-05, 17:36   

A z tego nic nie podchodzi???
LinEk
 
 
     
M@ciej 



Dołączył: 13 Sie 2005
Posty: 732
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2013-11-06, 07:07   

O to właśnie chodziło!
Co prawda prądy rzędu 40..100A nie są tak potrzebne, bo przetwora pobiera w piku 4..4,5A, ale szybkość załączania i RdsON są tu ważnymi parametrami.

Z drugiej strony wierzyć się nie chce, żeby nóżka od elementu TO220 przewodziła 100A i więcej, jak podają w TME, chyba, że w piku.

W każdym razie dzięki, wybiorę sobie coś z tego.
 
     
joon 



Wiek: 33
Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1863
Skąd: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Wysłany: 2013-11-06, 22:35   

Ogólnie to nie wiem jak inni ale ja TME poza zakupami używam jako całkiem fajny katalog ;)
 
     
M@ciej 



Dołączył: 13 Sie 2005
Posty: 732
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2013-11-07, 17:28   

Dokładnie!
Choć może popełniam błąd, to TME jest bazą wiedzy nie tylko o dostępności elementów, często są dorzucane Datasheety. Używam go także do robienia wycen materiałowych projektu na podstawie schematu, choć przyznam, że często nacinam się na brak danej pozycji w TME i trzeba szukać dalej. Jeśli nie znajduje czegoś w TME, szukam w AVT, Cyfronice itp. na końcu są takie drogie portale jak Maritex i inne "zagraniczne". Ostatecznie trzeba uderzyć do producenta, lub chociaż przedstawiciela firmy na Polskę, ale i tu człowiek zostaje nierzadko "olany" i wysłany e-mail jest tylko stratą czasu.
 
     
joon 



Wiek: 33
Dołączył: 30 Cze 2007
Posty: 1863
Skąd: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Wysłany: 2013-11-08, 12:06   

M@ciej napisał/a:
na końcu są takie drogie portale jak Maritex i inne "zagraniczne"
oj, porównaj czasem ceny z TME do innych firm- niektóre podzespoły to naprawdę ceny mają z kosmosu.
 
     
M@ciej 



Dołączył: 13 Sie 2005
Posty: 732
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2013-11-08, 19:32   

To fakt, TME nie jest najtańsze, przynajmniej nie zawsze. Z drugiej jednak strony w sklepiku elektronicznym niedaleko mojego miejsca zamieszkania mają Atmegę128 po 30 zł! Sprzedawca tłumaczył, że kupił je kiedyś za ponad 50 zł za sztukę i tak u niego leżą, już po kilku przecenach. I pewnie jeszcze poleżą, bo w tej cenie nikt nie kupi.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10