Poprzedni temat «» Następny temat
Problem ze sterownikiem serwomechanizmu
Autor Wiadomość
Blackknight88 
Nowy na forum


Dołączył: 11 Mar 2011
Posty: 1
Skąd: Kielce
Wysłany: 2011-03-11, 18:20   Problem ze sterownikiem serwomechanizmu

Witam serdecznie,

jestem tutaj nowy więc od razu się przywitam.

Mam problem z układem AVT 2217 (co prawda nie ma go już w sprzedaży, ale w pełni mi odpowiadał ze względu na odzwierciedlenie obrotu potencjometru na obrocie serwa).

Postanowiłem więc zbudować sterownik (tester) na podstawie tego schematu : http://www.elportal.pl/pdf/k13/16_11.pdf

Zbudowałem 1 tor dla 1 serwa, zastosowałem filtrowanie 100nF oraz 100uF/16V dla sekcji zasilania. Wszystkie elementy są takie same jak na schemacie, tak samo podłączone itd.

Problem jest taki, że serwo odchyla się tylko w jedną stronę po czym blokuje się na trybach i buczy. Jak podłącze zasilanie z akumulatorków (~5,8V) to nie buczy i nie serwo nie próbuje się przebić przez blokadę mechaniczną. Pod zasilaczem ewidentnie wyczuwalne jest drganie trybów.

Podłączając osobno zasilanie pod serwo i osobno pod układ jest dokładnie tak samo.

Żadne regulacje potencjometrami montażowymi czy normalnym nic nie daje... :/... zauważyłem, że gdy są podłączone osobne zasilania to gdy serwo jest pod zasilaniem to odłączając układ od zasilania mija jakaś sekunda i buczenie ustępuje (tak jakby impuls się skończył).

Ktoś ma pomysł co może być nie tak ? Dlaczego akurat serwo kręci się w jedną stronę ? Gdy nie ma zasilania na serwie i przekręcając ręcznie orczyk to po podłączeniu napięcia i tak odchyla się w jedną stronę do samego końca.

Regulacje potencjometrów na sucho (bez podłączonego zasilania) nic nie daje...

Opadam z sił, bo już nie wiem co może być problemem...

Sytuacja powtarza się pod 2 różnymi serwami..

Znalazłem erratę dotyczącą tego układu : http://www.elektronikapra...ierz.php?id=366

po zmianie elementów (zastosowałem potencjometry montażowe, gdyż na stanie nie mam z takimi wartościami) jest niestety to samo...

Pozdrawiam i proszę o jakąkolwiek pomoc w sprawie rozwiązania tego problemu.
 
     
arek1996 



Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 402
Skąd: Praszka
Wysłany: 2011-04-04, 07:08   

Podmień może scalaki

[ Dodano: 2011-04-04, 08:10 ]
Napisz do AVT może ci pomogą, choć wątpię jak już kit wycofany
 
 
     
celtor 
Nowy na forum


Dołączył: 27 Cze 2013
Posty: 18
Skąd: Toruń
Wysłany: 2013-06-27, 20:42   

Posiadasz na wyposażeniu oscyloskop? Problem jest zły współczynnik wypełnienia. Jeżeli posiadasz częstościomierz to możesz na szybkiego sprawdzić jaka jest częstotliwość przebiegu. Powinno być ok 50Hz.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10