Poprzedni temat «» Następny temat
Oscyloskop C1 112A pytania początkującego
Autor Wiadomość
prociomen007
Nowy na forum


Dołączył: 08 Lut 2012
Posty: 5
Skąd: barwice
Wysłany: 2012-02-09, 20:45   Oscyloskop C1 112A pytania początkującego

Witam, od niedawna posiadam wyżej wymieniony oscyloskop. Jestem początkującym elektronikiem i z podobnego typu sprzętem nie miałem za wiele do czynienia. Panel przedni wygląda jak na zdjęciu:



1. Jak wykalibrować sondę? Kiedy przekręcę gałkę "V" w pozycję oznaczoną trójkątem na ekranie dostaję przebieg prostokątny. Rozumiem że to jest wzorzec. Gdzie należy dotknąć sodą aby ją teraz wyregulować. Jest na niej takie pokrętło na płaski śrubokręt. Reguluje się na pewno przez jego obrót tylko gdzie należy dotknąć aby tam regulować. Kiedy mam przebieg prostokątny a sonda leży na stole i będę obracać tą śrubką nic się nie dzieje. Z tego wnioskuję że należy ją do czegoś dotknąć aby przyrównać do wzorca.

2. Do czego służą niżej zaznaczone pokrętła i złącza?



3. Aby zmierzyć jaką wartość (powiedzmy baterie) przykładam do bieguna + sondę. Nic nie widać wtedy na ekranie. Dopiero kiedy drugim kablem od masy dotknę do złącza masy widać przebieg. Czy to jest normalne? Jeśli tak to czy można kupić taką wtyczkę żeby tam ładnie pasowała?

4. Czy można kupić wtyki do multimetru bo nie mam takowych. Rozumiem że złącza multimetru to to:



5. Oscyloskop ma jakieś pokrętełka na boku i górze obudowy. Czy to służy do jego regulacji?

Szczególnie zależy mi na tym czy można i jeśli tak to jak kalibrować sondę.
 
     
andrzejzis 



Dołączył: 17 Gru 2011
Posty: 109
Skąd: Gorlice-Glinik małopolskie
Wysłany: 2013-01-02, 22:36   

Odp.1 Przebieg prostokątny służy do wglądu podczas kalibracji oscyloskopu, a nie kalibracji sondy. Wykalibrowany oscyloskop musi wyświetlać przebieg prastokątny o ściśle określonych wymiarach. Jeśli interesuje Cię kalibracja oscyloskopu C1-112A, to mogę Ci pomóc.

Sondy zaś muszą mieć opowiednie parametry jak np. pojemność, dopasowaną do pojemności wewnętrznej oscyloskopu. Ogólnie chodzi o to aby mierzony sygnał doprowadzony do oscyloskopu nie był zniekształcony oraz żeby w sondzie z podziałem 1:10 był tłumiony dziesięć razy, a w sondzie 1:1 przechodził nienaruszony.

Odp.5 Tak, pokrętła te służą do kalibracji oscyloskopu.
 
     
elbober 


Wiek: 52
Dołączył: 02 Lut 2013
Posty: 183
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-02-10, 14:07   

Do punktu 2.
włącznik 1 - przełącza multimetr z woltomierza na omomierz,
włącznik 2 - przełącza wejście oscyloskopu z bezpośredniego ( przejście składowej stałej i zmiennej) na oddzielone od stałej (we przez kondensator),
gniazdo 3 - wejście impulsów do synchronizacji z zewnątrz,
włączniki 4,5 - dotyczą sposobu synchronizacji, górny synchro wewn [BHYTP](z przebiegu oglądanego ) / zewn [BHEW]+ gniazdo 3, dolny impulsami synchro 50Hz z sieci 230V / przebiegiem mierzonym.
Miałem taki oscyloskop i dość dobrze pracował. Pomiary do 20MHz dość zgodne, a orientacyjne nawet do 50MHz umożliwiał (pomiary w radiotelefonach i CB). Ogółem byłem z niego zadowolony. Z multimetru w zasadzie nie korzystałem.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10