Poprzedni temat «» Następny temat
Zamiennik BP3102
Autor Wiadomość
tomaswoj7 
Nowy na forum


Wiek: 33
Dołączył: 20 Sie 2012
Posty: 14
Skąd: Świdwin/Gosport
Wysłany: 2012-10-12, 12:12   Zamiennik BP3102

witam. poszukuję zamiennika Bp 3102, który jest zamontowany w moich lampkach led. produkowany przez firmę BPSemi, ale dość wadliwy, ponieważ diody zaczynają mrugać a nie świecić światłem ciągłym. dzięki z góry za pomoc
 
     
stempelek 
Nowy na forum


Wiek: 65
Dołączył: 11 Lut 2011
Posty: 2
Skąd: Pleszew
Wysłany: 2012-10-18, 21:06   Re: Zamiennik BP3102

tomaswoj7 napisał/a:
witam. poszukuję zamiennika Bp 3102, który jest zamontowany w moich lampkach led. produkowany przez firmę BPSemi, ale dość wadliwy, ponieważ diody zaczynają mrugać a nie świecić światłem ciągłym. dzięki z góry za pomoc

Spróbuj na tej stronie coś dobierzesz: http://www.bpsemi.com/en/...N03WUN-GU10.asp
 
     
c4r0 
[usunięty]



Wiek: 30
Dołączył: 13 Kwi 2004
Posty: 1956
Skąd: z lasu
Wysłany: 2012-10-18, 21:33   

Jak sądzę autor chce układ o podobnym działaniu od innego producenta, bo podejrzewa kiepską jakość. Nie chce innego układu z tej samej fabryki.

A jesteś pewien, że to scalak jest wadliwy, a nie jakiś inny element? Jak zaczynają mrugać to może jakiś kondensator szlag trafia, albo układ się przegrzewa?
 
     
tomaswoj7 
Nowy na forum


Wiek: 33
Dołączył: 20 Sie 2012
Posty: 14
Skąd: Świdwin/Gosport
Wysłany: 2012-10-18, 21:40   Re: Zamiennik BP3102

stempelek napisał/a:
tomaswoj7 napisał/a:
witam. poszukuję zamiennika Bp 3102, który jest zamontowany w moich lampkach led. produkowany przez firmę BPSemi, ale dość wadliwy, ponieważ diody zaczynają mrugać a nie świecić światłem ciągłym. dzięki z góry za pomoc

Spróbuj na tej stronie coś dobierzesz: http://www.bpsemi.com/en/...N03WUN-GU10.asp

no właśnie niechciałbym z tej firmy.

c4r0 napisał/a:
Jak sądzę autor chce układ o podobnym działaniu od innego producenta, bo podejrzewa kiepską jakość. Nie chce innego układu z tej samej fabryki.

A jesteś pewien, że to scalak jest wadliwy, a nie jakiś inny element? Jak zaczynają mrugać to może jakiś kondensator szlag trafia, albo układ się przegrzewa?

kondensator w układzie jest ale jak sprawdzić czy to jego wina?

------------
Posty scaliłę :)
- c4r0
 
     
c4r0 
[usunięty]



Wiek: 30
Dołączył: 13 Kwi 2004
Posty: 1956
Skąd: z lasu
Wysłany: 2012-10-18, 21:57   

Wyjąć, pomierzyć. Jak nie ma czym pomierzyć to wymienić na nowy i zobaczyć czy pomogło. Układ scalony to ostatnia rzecz, którą powinieneś podejrzewać. Układy takie zazwyczaj albo działają jak powinny albo wcale. Natomiast elementy pasywne jak kondensatory czy rezystory potrafią robić dziwne rzeczy, skutkujące na przykład migotaniem ledów.
 
     
tomaswoj7 
Nowy na forum


Wiek: 33
Dołączył: 20 Sie 2012
Posty: 14
Skąd: Świdwin/Gosport
Wysłany: 2012-10-18, 22:02   

c4r0 napisał/a:
Wyjąć, pomierzyć. Jak nie ma czym pomierzyć to wymienić na nowy i zobaczyć czy pomogło. Układ scalony to ostatnia rzecz, którą powinieneś podejrzewać. Układy takie zazwyczaj albo działają jak powinny albo wcale. Natomiast elementy pasywne jak kondensatory czy rezystory potrafią robić dziwne rzeczy, skutkujące na przykład migotaniem ledów.

ok. spróbuję i dam znać czy pomogło. a poza tym to tylko kondensatory mogą powodować takie objawy ?? Bo na płytce są jeszcze oporniki diody itp
 
     
c4r0 
[usunięty]



Wiek: 30
Dołączył: 13 Kwi 2004
Posty: 1956
Skąd: z lasu
Wysłany: 2012-10-18, 22:47   

Różne mogą być przyczyny, ja wspomniałem tylko o kondensatorach ale wcale tak nie musi być. Chociaż osobiście sprawdziłbym najpierw kondensatory, bo chyba są najbardziej awaryjnym elementem. Zwłaszcza jeśli jest tam duży elektrolit na zasilaniu. Podaj też więcej szczegółów: co to konkretnie za lampki, czy wszystkie mają takie same objawy, czy zaczynają migotać po pewnym czasie od włączenia (za każdym razem przez jakiś czas działają poprawnie) czy jak już zaczną migotać to migoczą cały czas?
 
     
tomaswoj7 
Nowy na forum


Wiek: 33
Dołączył: 20 Sie 2012
Posty: 14
Skąd: Świdwin/Gosport
Wysłany: 2012-10-18, 23:15   

c4r0 napisał/a:
Różne mogą być przyczyny, ja wspomniałem tylko o kondensatorach ale wcale tak nie musi być. Chociaż osobiście sprawdziłbym najpierw kondensatory, bo chyba są najbardziej awaryjnym elementem. Zwłaszcza jeśli jest tam duży elektrolit na zasilaniu. Podaj też więcej szczegółów: co to konkretnie za lampki, czy wszystkie mają takie same objawy, czy zaczynają migotać po pewnym czasie od włączenia (za każdym razem przez jakiś czas działają poprawnie) czy jak już zaczną migotać to migoczą cały czas?

lampki gu10 3x3W, działały około 10-15 dni później zaczynały migać najpierw wolno i po około 2-3 minutach mruga jak stroboskop i tak już cały czas. a koleś, który sprzedał już nie funkcjonuje :-) )
 
     
c4r0 
[usunięty]



Wiek: 30
Dołączył: 13 Kwi 2004
Posty: 1956
Skąd: z lasu
Wysłany: 2012-10-18, 23:59   

No to pewnie coś tam się nagrzewa. Może kondensator spuchł i wysechł, albo nawet jakieś zimne luty, które od zmian temperatury się objawiają i wpadają w oscylacje. Postaw przed tym wentylator i zobacz co się stanie. Ale i tak z tego co piszesz to masz po prostu jakiś tandetny produkt, więc może lepiej od razu po prostu wymienić je na jakieś, które będą działać?
 
     
tomaswoj7 
Nowy na forum


Wiek: 33
Dołączył: 20 Sie 2012
Posty: 14
Skąd: Świdwin/Gosport
Wysłany: 2012-10-19, 00:03   

c4r0 napisał/a:
No to pewnie coś tam się nagrzewa. Może kondensator spuchł i wysechł, albo nawet jakieś zimne luty, które od zmian temperatury się objawiają i wpadają w oscylacje. Postaw przed tym wentylator i zobacz co się stanie. Ale i tak z tego co piszesz to masz po prostu jakiś tandetny produkt, więc może lepiej od razu po prostu wymienić je na jakieś, które będą działać?

wentylator raczej nic nie da bo podłączałem te migające na zimno i dalej to samo a szkoda mi wydanej kasy, także wolałbym naprawić, jak się da. a poza tym dzięki za odpowiedzi
 
     
c4r0 
[usunięty]



Wiek: 30
Dołączył: 13 Kwi 2004
Posty: 1956
Skąd: z lasu
Wysłany: 2012-10-19, 00:07   

To jest w ogóle na 230V? Sprawdź kondensatory. Obejrzyj dokładnie płytki i elementy, może na oko coś widać. Niestety to wygląda dokładnie tak, jak z tanimi świetlówkami kompaktowymi. Po pewnym czasie coś się dzieje z elektroniką i po prostu przestają działać. Może efekt zamierzony...
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10