Poprzedni temat «» Następny temat
Prosty program na 16f84A, potrzebuję pomocy
Autor Wiadomość
tomson 
Nowy na forum


Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2007
Posty: 29
Wysłany: 2009-03-16, 15:36   Prosty program na 16f84A, potrzebuję pomocy

Witam

Szukam kogoś chętnego aby napisał mi prosty program na 16f84A

Chodzi mi aby na 8 wyjściach pojawiały się krótkie impulsy (ok 1 sek.) i tak w pętli
A1, A2, A3, A4, A5, A6, A7, A8, A1 ........
mogą być logiczne 1 lub 0

Program banalnie prosty mógłbym go wykonać w Bascom na tiny2313 ale niestety pozbyłem się komputera blaszaka na rzecz laptopa i nie mam LPT pod mój programator
Mam natomiast dostęp do programatora USB dla procesorów PIC ale w pracy gdzie nie mogę sobie pozwolić na eksperymenty tylko mogę szybko zaprogramować a nie bawić się w testy.

Jeżeli ktoś miałby chwilkę lub ma takiego gotowca to będę wdzięczny za pomoc
 
 
     
K_o_n_r_a_d 


Wiek: 34
Dołączył: 29 Lip 2005
Posty: 115
Skąd: Lublin
Wysłany: 2009-03-17, 13:58   

Tutaj znajdziesz kompilator Bascia, Pascala i C dla PICów:
http://www.mikroe.com/
Jest równie prosty jak Bascom.
 
     
tomson 
Nowy na forum


Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2007
Posty: 29
Wysłany: 2009-03-17, 15:51   

99$ za program który umożliwi mi zapalenie kilku diód, hm? chyba nie tego oczekuję
 
 
     
K_o_n_r_a_d 


Wiek: 34
Dołączył: 29 Lip 2005
Posty: 115
Skąd: Lublin
Wysłany: 2009-03-17, 17:16   

Wersja demo do 2kB kodu wynikowego, więc wykorzystasz w pełni PIC16F84A.
 
     
Doktor_UC
Nowy na forum


Dołączył: 07 Cze 2010
Posty: 13
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2010-07-15, 22:34   

Kolega K_o_n_r_a_d słusznie prawi - kompilatory mikroElektroniki są świetne i chętnie polecam je moim studentom. A na wersji demo zrobić można naprawdę dużo. Jeśli chodzi o mikrokontroler PIC16F84A to port A nie ma aż tak wielu linii, by zaspokoić potrzeby kolegi tomsona :) Poniżej umieszczam krótki program dla kompilatora mikroC PRO for PIC, w którym w odstępach półsekundowych mrugamy diodą na linii RB3. Łatwo go przerobić na dowolny inny program.
Kod:

void main() {
     TRISB = 0x00;//Ustaw linie portu w kierunku wyjściowym

     for(;;)//pętla nieskończona
     {
      PORTB = 0b0001000;        //Ustaw wartość 1 na linii RB3 (zaświeć diodę)
      Delay_ms(500);            //zaczekaj 0,5 sekundy
      PORTB = 0;                //Ustaw wartość 1 na linii RB3 (zgaś diodę)
      Delay_ms(500);            //zaczekaj 0,5 sekundy
     }
}
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10