Poprzedni temat «» Następny temat
STM32 i JTAG Wiggler
Autor Wiadomość
Aro 
Everything Is Possible



Wiek: 27
Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 641
Skąd: Świerczyniec | Wrocław
Wysłany: 2009-01-30, 14:53   STM32 i JTAG Wiggler

Witam,
Na elektrodzie cisza, więc może na tym forum ktoś mnie naprowadzi na dobry trop... Zrobiłem płytkę z STM32F103RB i nie mogę połączyć się z PC przez JTAG, próbowałem programów H-JTAG, OCD Commander, i nic:( Choć ten drugi tak jakby widział procesor ale nic z niego nie potrafi odczytać. Nie znam tych mikrokontrolerów i nie mam pojęcia w czym może być błąd.
Druga sprawa, która mnie niepokoi to fakt, że procek pobiera tylko 25nA prądu! Czy to nie za mało?
 
 
     
snow 
AVR, AVR-GCC


Wiek: 34
Dołączył: 16 Sty 2007
Posty: 735
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2009-01-30, 15:31   

Ja też się nie dogadałem z STM'em jeszcze mimo posiadania RLinka i RIDE7 więc też byłbym ciekaw co trzeba zrobić. Po RS'ie wrzuca mi program natomiast RIDE uparcie twierdzi że procka nie widzi. Podłączałem wg specyfiikacji i twierdzi że nie widzi/nie zna procesora :/
 
 
     
Aro 
Everything Is Possible



Wiek: 27
Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 641
Skąd: Świerczyniec | Wrocław
Wysłany: 2009-01-30, 15:34   

Spróbuje też RSem.
 
 
     
snow 
AVR, AVR-GCC


Wiek: 34
Dołączył: 16 Sty 2007
Posty: 735
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2009-01-30, 15:38   

No ale RS to brak debugowania :) Pamiętaj o odpowiedniej konfiguracji pinów BOOT :)
 
 
     
Aro 
Everything Is Possible



Wiek: 27
Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 641
Skąd: Świerczyniec | Wrocław
Wysłany: 2009-01-30, 16:25   

No pięknie... przez RS też milczy:( W sumie wygląda to tak jakby stał, prawie nie pobiera prądu. Poniżej schemat układu (dodałem jeszcze R podciągające JTAG ale chyba niepotrzebnie), VBAT mam połączone z VCC, i nie mam podpiętej cewki do zasilania ADC.

STM32.JPG
Plik ściągnięto 956 raz(y) 206,55 KB

 
 
     
snow 
AVR, AVR-GCC


Wiek: 34
Dołączył: 16 Sty 2007
Posty: 735
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2009-01-30, 16:43   

Według dokumentacji nie potrzebne podciąganie JTAG'a.Czy ono jest czy nie to i tak nie działa u mnie.

Do komunikacji mam zewnętrzny moduł z ST3232 więc na schemacie go nie ma. Mój schemat: www.snow.republika.pl/stm32-sch.pdf
 
 
     
Aro 
Everything Is Possible



Wiek: 27
Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 641
Skąd: Świerczyniec | Wrocław
Wysłany: 2009-01-30, 16:51   

Widzę, że masz wbudowany stabilizator, ja mam na razie prowizorycznie na tranzystorze, ale jest mniej więcej 3,3V. Jedyne co może sprawiać problemy przy dużych częstotliwościach to fakt, że mam tylko dwa kondy przy nóżkach zamiast 4, ale przy uruchamianiu to chyba nie sprawi problemu. Schemat w zasadzie standardowy, ja nie mam jeszcze tylko kwarcu 32kHz. Jednak procek stoi. Połączenia elektrycznie dobre. Czyżby coś nie tak z prockiem? Czemu pobiera tak mało prądu?
 
 
     
snow 
AVR, AVR-GCC


Wiek: 34
Dołączył: 16 Sty 2007
Posty: 735
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2009-01-30, 16:58   

Ile mój pobiera nie mierzyłem. Bootloader i tak korzysta z wewnętrznego RC. Czy coś nie tak to nie wiem. Jak dobre masz połączenia, procesor sprawny oraz poprawnie ustawione zworki BOOT0 i BOOT1 to powinien ci się połączyć z procesorem przez RS - ja korzystam z Flash Loader Demo. Tutaj http://www.elektroda.pl/r...3985&highlight= poruszałem temat dogadania się z procesorem ale poza tym że okazało się że miałem u siebie na druku błąd przy RS'ie to z JTAG'iem sobie nie poradziłem niestety.
 
 
     
Aro 
Everything Is Possible



Wiek: 27
Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 641
Skąd: Świerczyniec | Wrocław
Wysłany: 2009-01-30, 17:25   

Czytałem to już ze dwa razy... No cóż, zobaczę jeszcze połączenia nóżka po nóżce, choć już tak robiłem, procka chyba nie spaliłem, no bo niby jak.
 
 
     
snow 
AVR, AVR-GCC


Wiek: 34
Dołączył: 16 Sty 2007
Posty: 735
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2009-01-30, 17:30   

Zdaje się (ale nie pamiętam) że jest jakiś czas na połączenie się przez bootloader z procesorem, później chyba procesor przechodzi do normalnego programu. Trzeba chyba w określonym czasie użyć Flash Loadera od momentu podania zasilania/resetu.
 
 
     
Aro 
Everything Is Possible



Wiek: 27
Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 641
Skąd: Świerczyniec | Wrocław
Wysłany: 2009-01-30, 18:18   

Też nie pomaga:( Coś chyba nie tak z tym procesorem. VDDA chyba nie musi być podłączone żeby działał?
Gdy przełączę go aby startował z Flasha to pobiera już 400uA, a gdy potem przełączę na pamięć systemową to 240uA, więc coś tam się "rusza" w środku, tylko dalej brak komunikacji.

P.S.
JTAG niektórym działa
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1060626.html
 
 
     
snow 
AVR, AVR-GCC


Wiek: 34
Dołączył: 16 Sty 2007
Posty: 735
Skąd: lubelskie
Wysłany: 2009-01-30, 18:23   

Czy powinno być nie wiem, podejrzewam że trzeba podpiąć. W AVR zalecano jego podpięcie a jak w STM'ie jest to jest podane w nocie o projektowaniu płytki. Najlepiej podpiąć wszystkie zasilania i masy. Nie musisz odrazu filtrować tego zasilania, podepnij to co do cyfrowego VCC Ja mimo tego że na schemacie dałem dławik to na płytce go nie wlutowałem i podpiąłem to co do cyfrówki idzie.
 
 
     
Aro 
Everything Is Possible



Wiek: 27
Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 641
Skąd: Świerczyniec | Wrocław
Wysłany: 2009-01-30, 18:30   

Przylutuje, może pomoże:) Poniżej zamieszczam skany z programu OCD Commander, mnie to niewiele mówi, raz udało się coś odczytać.

[ Dodano: 2009-01-31, 11:32 ]
Uruchomiłem go, ale działa tylko na RS:(

[ Dodano: 2009-01-31, 11:50 ]
Dobre wieści! Uruchomiłem procka przez H-JTAG. W setting ustaw sobie nSRST ->Pin6 D4, i będzie działac:)

jtag3.JPG
Plik ściągnięto 576 raz(y) 26,6 KB

jtag2.JPG
Plik ściągnięto 576 raz(y) 29,17 KB

jtag.JPG
Plik ściągnięto 573 raz(y) 27,86 KB

bez tytułu.JPG
Plik ściągnięto 577 raz(y) 27,71 KB

 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 12