Poprzedni temat «» Następny temat
Programator dsPIC30F
Autor Wiadomość
phill 
Nowy na forum


Dołączył: 30 Sie 2005
Posty: 24
Wysłany: 2006-07-12, 11:25   Programator dsPIC30F

Witam,

Poszukuje taniego i prostego programatora do dsPIC30F przez LPT, RS232 lub USB.
Może ktoś z sznownych kolegów i koleżanek ma w tum temacie jakieś doświadczenia - zbudował takowy i może polecić sprawdzoną konstrukcję bądź podzielić się uwagami i spostrzeżeniami.

PS
Poszperałem trochę w necie, ale to co znalazłem to generalnie konstrukcje zbyt rozbudowane (klon IDC2) i komrecyjne konstrukcje za które trzeba (jak na warunki domowe) słono zapłacić.
 
     
tasza 



Dołączyła: 21 Lut 2005
Posty: 1298
Skąd: Ostrowiec Św. / Warszawa
Wysłany: 2006-07-12, 11:39   

o?! dsPIC....haha, bardzo dobrze... :razz:
ten temat częściowo poruszyłam u Radzia
:arrow: http://forum.mikrokontrol...php?p=2757#2757
docelowo planuję klona ICD2 - według mnie największe możliwości za cenę w miarę rozsądną...
a gotowca już sobie znalazłam (link w poście), wadą jest konieczność
przejścia etapu pośredniego czyli nagrania procka 16F876, ale na to także jest gotowiec....
:arrow: http://radzio.dxp.pl/picprog/

może spróbuj tą właśnie ścieżką....
mały programator do PIC-ów przecież Ci się nie zmarnuje....

tasza
 
     
phill 
Nowy na forum


Dołączył: 30 Sie 2005
Posty: 24
Wysłany: 2006-07-14, 11:58   

Wielkie dzięki Tasza.

Myślę że na początku pujdę nieco prostszą drogą i zrobie prosty programator na LPT, znalazłem w necie coś takiego: http://www.coolcircuit.com/project/picprog/

Nawiasem mówiąc myślałaś już może nad jakimś zestawem uruchomieniowym - home made.

pozdrawiam
phill
 
     
tasza 



Dołączyła: 21 Lut 2005
Posty: 1298
Skąd: Ostrowiec Św. / Warszawa
Wysłany: 2006-07-14, 12:27   

hmm, schemat który wyszukałeś jest bardzo podobny do tego ze stronki Radzia...
i wygląda w sumie niegroźnie...tak akurat na jeden wieczór pracy...
no a mnie strasznie korci klon ICD ponieważ on współpracuje z MPLAB...
będzie wtenczas jedno zintegrowane środowisko (w sensie oprogramowania)...
ale w sumie można jakkolwiek, aby tylko ciągłe przeprogramowywanie kostki nie było irytujące.

a o zestawie uruchomieniowym jeszcze nie myślałam...
ostatnio wszystko robię na solderless breadborad, ponieważ tak mi najwygodniej...
ale może coś powstanie...naprawdę trudno mi teraz odpowiedzieć.

tasza
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10